Húsz év börtön egy szadista pedofil papnak

2010.07.02. 09:56

19 év és 10 hónap börtönre ítéltek egy katolikus papot Ausztráliában pénteken, amiért éveken át szadista módon, szexuálisan bántalmazott gyerekeket. A 67 éves katolikus pap éveken át 5 és 16 éves fiúkon élte ki vágyait 1968 és 1986 között. Összesen 25 áldozatról tudni, akiket John Sydney Denham Új-Dél-Wales-i és sydneyi iskolákban cserkészett be, ahol tanított. A diákokat a bírónő szerint "megfélemlítéssel" bírta rá az engedelmességre.

"A katolikus pap támadásai kiterveltek olykor pedig szadisták voltak" - mondta Helen Syme. A bírónő azt is kifogásolta, hogy a tanintézmények éveken át nem tettek semmit a pedofil pap megfékezésére.

Az ítélet kihirdetésekor a teremben jelenlévő hallgatóság tapsviharban tört ki. A katolikus pap legkorábban 13 év és 10 hónap múlva szabadulhat. A férfi csütörtökön a bíróságon azt mondta: "annyit mondhatok csak, hogy sajnálom." John Sydney Denham ezután hozzá tette: "undorító pedofilként látom magam, aki kihasználta a helyzetét, és arra használta a hatalmát, hogy fiatalokat zaklasson." Az elhangzottak ellenére Syme bírónő azt mondta: nincs meggyőződve arról, hogy a katolikus pap valóban megbánta volna tetteit.

A bíróság épülete előtt az egyik áldozat édesanyja azt mondta: Denham cselekedetei családokat romboltak szét, a katolikus egyháznak pedig sokkal korábban kellett volna lépnie. "Hihetetlen mennyire undorító a katolikus hierarchia" - fakadt ki a tudósítóknak. Az asszony végül azt mondta: "nem is értem, hogy küldhettem a gyerekem egy olyan iskolába."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport