Meghalt a libanoni nagyajatolláh

2010.07.04. 10:44
Elhunyt a libanoni síiták szellemi vezetője, Fadlallah nagyajatolláh. A 74 éves férfi mérsékelt nézeteiről volt ismert, bár szellemi vezetője és mentora is volt a libanoni Hezbollah csoportnak is.

Egy bejrúti kórházban, vasárnap, 74 éves korában elhunyt Mohammed Huszein Fadlallah nagyajatolláh, a síita iszlám egyik legtekintélyesebb vezetője - közölték kórházi források. A vezetőt az elmúlt hónapokban többször is kezelték kórházban, utoljára pénteken szállították be belső vérzés miatt.

Mohammed Huszein Fadlallah

Az 1935-ben, libanoni családban, Irakban született főpap tanulmányait Nedzsefben végezte, és csak 1966-tól élt a libanoni fővárosban. Mérsékelt nézeteiről és pragmatikus gondolkodásmódjáról volt ismert, ugyanakkor támogatásáról biztosította az iráni iszlám forradalmat. Számos könyvet írt, intenzív egyetemi kutatást is folytatott, iszlám vallási iskolákat alapított, és létrehozta a Mabarrat Egyesületet, mely főként árvákat támogat tanulmányaik során.

Az egyesületen keresztül létrehozott egy közkönyvtárat, egy nőknek szánt kulturális központot és egy orvosi klinikát is. Fadlallah egyenlőnek tartotta a nőket a férfiakkal. Úgy vélte, a nőknek ugyanakkora felelősségük van a társadalom tagjaiként, mint a férfiaknak, és hogy mindkét nem felnézhet rájuk.

Bár alapjában véve abortuszellenes volt, egyes esetekben mégis támogatta  a műtétet.

A Washington által terroristaként nyilvántartott Fadlallah a libanoni síita mozgalom, a Hezbollah szellemi vezetője és mentora volt annak 1982-es megalakulását követő első néhány évben, ugyanakkor élesen elítélte a szélsőségesek által 1985-86-ban végrehajtott emberrablásokat és más erőszakcselekményeket, így az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat is.

Fadlallah határozott ellenzője volt Szaddám Huszein iraki elnök rendszerének, de az amerikaiak iraki háborújának is.

Több öngyilkos merényletnek is célpontja volt, ideértve a valószínűleg CIA-támogatással és szaudi pénzből is finanszírozott 1985-ös beiruti autórobbantást, mely 80 halálos áldozatot követelt.

Az AFP helyszíni tudósítója szerint a libanoni fővárosban vasárnap délelőtt lezárták az egészségügyi intézményhez vezető közutakat, hogy az elhunyt rokonai leróhassák kegyeletüket Fadlallah holttesténél.