Papot és apácát gyilkolt egy kínai szerzetes

2010.07.09. 13:16
A kínai rendőrség Belső-Mongóliában őrizetbe vett egy katolikus szerzetest, akit egy pap és egy apáca meggyilkolásával gyanúsítanak - adta hírül a Hszinhua hírügynökség pénteken.

Csang Ven-ping (Zhang Wenping) 43 éves katolikus szerzetest Belső-Mongólia székhelyén, Hohhotban fogták el, és a Vuhaj (Wuhai) városi közbiztonsági hivatal szóvivője közölte, hogy bevallotta tettét.

Csang Su-laj (Zhang Shulai) lelkészt és Vej Jan-huj (Wei Yanhui) apácát kedden holtan találták a Vej nővér által Vuhaj városban vezetett idősek otthonában. Más sajtójelentések szerint azt követően indultak keresésükre, hogy nem jelentek meg a kedd reggeli misén. Vértócsában fekve leltek rájuk, mindkettőjükkel késsel végzett a támadó.

A rendőrségi nyomozás eddigi megállapítása szerint a szerzetest személyes harag indította tettének elkövetésére. Csang Ven-ping közeli, "romantikus" viszonyban volt az apácával, aki szakított vele, s a férfi úgy vélte, a lépésre a pap beszélte rá.

A Vuda (Wuda) templom, illetve a hozzá tartozó egyházközség, ahol mindhárman szolgáltak, legális egyházi keretek között, tehát engedéllyel működik - tudatta a térségi nemzetiségi és vallásügyi hivatal vezetője, hozzátéve, hogy a gyilkosság miatt most ideiglenesen szünetelteti tevékenységét.

A vallásügyi hivatal nyilvántartása szerint Belső-Mongóliában összesen 159 regisztrált katolikus egyházközség, illetve hivatalos igehirdető hely van, mintegy 178 ezer hívővel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport