800-an haltak meg a pakisztáni árvízben

2010.07.31. 15:47
Több ezer ház van víz alatt, több, mint nyolcszázan haltak meg a kimentettek közt pedig terjedni kezdtek a járványos betegségek. Afganisztánban is gondokat okoz az időjárás, itt nemzetközi csapatok segítenek a lakosságnak.

Pakisztánban 800 fölé emelkedett szombatra az áradások halálos áldozatainak száma, a kimentettek között járványos megbetegedéseket is észleltek.

A katasztrófa leginkább az északnyugati országrészt sújtja, ahol egy hete nyolcvan éve nem tapasztalt hevességű esőzés van.

Légifotó az elárasztott térségről
Légifotó az elárasztott térségről

Az ENSZ becslése szerint az áradások egymillió embert érintenek. A mentést nehezíti az eszközök hiánya és az, hogy mintegy 45 hidat megrongált a víz.

Több ezer ház került víz alá, sok az eltűnt személy. Jó jel azonban, hogy a meteorológusok szerint több eső nem várható északnyugaton, s a folyók is apadni kezdtek.

TRDel399117

Az ítéletidő Afganisztán északkeleti részét is elérte, ahonnan 64 ember haláláról adtak hírt. A mentésben a nemzetközi erők is részt vesznek, noha azt kockáztatják, hogy helikoptereikkel a lázadók tüze alá kerülnek.

A személyzet többször is jelét adta bátorságának és hősiességének - mondta egy katonai szóvivő, s példaként azt a helikopterpilótát hozta fel, aki egy kerékkel támaszkodva lebegtette gépét egy híd szélén, amíg a bajba jutott afgánok fel nem tudtak jutni rá.

TRDel399089

A monszun Dél-Ázsiában rendszerint június elején kezdődik, és szeptemberig tart. A monszunesők áztatta terület ebben az időszakban az indiai szubkontinens déli része felől  fokozatosan északi irányba tolódik. Északnyugat-Pakisztánt július közepén érte el a csapadék.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport