2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Obama kerülte a nagy szavakat

2010.09.01. 08:31
Barack Obama televíziós beszédben jelentette be az iraki harci küldetés befejezését, győzelemről nem beszélt, de szerinte már Irak kezében van sorsa alakítása. Az utolsó harcoló amerikai egységek kivonulásával ötvenezer katonájuk marad az országban, ők főleg kiképzési feladatokat látnak el. Az elnök Irak helyett inkább az afganisztáni konfliktusra és a gazdaság beindítására koncentrálna.

Barack Obama amerikai elnök kedd este formálisan is bejelentette az ovális irodából közvetített televíziós beszédében, hogy az Egyesült Államok harci küldetése véget ért Irakban. Obama gondosan kerülte a diadalmas szólamokat, nem beszélt győzelemről, a tovább folytatódó iraki konfliktus mellett a gazdaság rendbetételének fontosságát hangsúlyozta.

"Az Egyesült Államok nagy árat fizetett, hogy az iraki nép saját kezébe vehesse sorsát" - mondta. "Ez nagyon fontos fejezet az Egyesült Államok és Irak történetében, de most ideje tovább lépni." Obama méltatta az amerikai csapatok hatalmas áldozatvállalását Irakban, és azt mondta, hogy az Egyesült Államok jelentős forrásokat használt fel külföldön, miközben odahaza szűkössé vált a költségvetés.

Obama beszéde az ovális irodából
Obama beszéde az ovális irodából

Szerinte az Iraki Szabadság Hadművelet befejezésével nagyrészt teljesítette egyik fontos választási ígéretét, hogy véget vet a háborúnak. Ugyan fél évvel a választások után sem tudott még felállni a koalíciós kormány Irakban, és a merényletek sem szűntek meg teljesen, de Obama szerint az országnak esélye van saját sorsának alakítására.

Obama a beszéd előtt telefonon felhívta George Bush korábbi elnököt, kedd este pedig azt mondta, senki sem kételkedett abban, hogy Bush elkötelezett az amerikai katonák és a nemzetbiztonság iránt. Az elmúlt napokban felerősödő republikánus követelésekkel szemben azonban nem beszélt arról, hogy a 2007-es csapaterősítésnek nélkülözhetetlen érdeme lenne a mostani átadásban.

Az iraki háború háttérbe szorulásával Obama szerint az Egyesült Államok előtt álló legnagyobb kihívás, a gazdaság beindítása lesz legfontosabb feladata. A válságkezelés általánosságokban mozgó kihangsúlyozása nem véletlen, egy augusztusi CNN/Opinion Reseach felmérés szerint az amerikaiak 56 százalékának a gazdaság teljesítménye lesz mérvadó a novemberi félidős kongresszusi választásokon, míg az iraki és az afganisztáni háborúkat alig minden tizedik ember említette.

A beszédet élőben közvetítette a tévé
A beszédet élőben közvetítette a tévé

Az irakival szemben a saját háborújaként meghatározott afganisztáni konfliktusról azt mondta, hogy az al-Kaida elleni küzdelemre koncentrálnak majd, és nem engedik meg, hogy Afganisztán újból terroristák bázisa legyen. Az iraki kivonulással szerinte megvannak a kellő erőforrások, hogy támadóbban lépjenek fel a másik háborúban.

Obama előző év végén további harmincezres csapaterősítést jelentett be, amellyel az Afganisztánban tartózkodó amerikai katonák létszáma eléri majd a százezret. A szintén bejelentett, de sokat támadott kivonulási menetrendről most azt mondta, hogy 2011 nyarán mindenképpen elkezdik az átadást az afgán népnek, ahogy Irakban is tették. Azonban a csapatkivonások mértéke az akkori körülményektől függ majd, és később is támogatják majd Afganisztánt.

Az augusztus 31-i határidő lejárta hét és fél évvel az invázió kezdete után új fejezetet nyit az iraki konfliktus történetében, nem marad harcoló amerikai egység Irakban. Az iraki háborúban eddig 4400-nál is több amerikai katona halt meg, ötvenezernél is többen megsebesültek. Az iraki hadsereg és rendőrség már 2009 júniusában átvette az irányítást az amerikaiaktól, az Egyesült Államok csapatai akkor vonultak ki az iraki városokból, és visszahúzódtak bázisaikra. Szükség esetén azonban az iraki biztonsági erők segítségére siethettek.

Szeptembertől azonban a a kivonulási menetrend alapján az Új Hajnal művelet keretében már csak ötvenezer amerikai katona marad Irakban, a fő feladatuk az iraki biztonsági erők kiképzése és tanácsadás lesz. Kérésre azonban terrorellenes akciókban és akár nagyobb hadműveletekben is részt vehetnek. A tervek szerint 2011 végére minden amerikai katona elhagyja Irakot.

Núri al-Máliki iraki miniszterelnök szerint az amerikai harcoló csapatok augusztus 31-i kivonásával immár két egyenlő ország áll szemben egymással. A három évvel ezelőtti felekezeti harcokkal ugyan jelentősen visszaszorult az erőszak, azonban még mindig komoly ellentétek feszülnek a szunniták és a síiták, valamint a kurdok között. A legnagyobb probléma, hogy a rendkívül szoros márciusi választások után még mindig nem alakult meg az új kormány.