Obama egy évet ad a közel-keleti béke megteremtésére

2010.09.02. 00:57
A tárgyalások 20 hónapos szünet után kezdődnek Washingtonban Mahmúd Abbász és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök között. A megbeszélések Barack Obama amerikai elnök, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő és II. Abdalláh jordániai király védnöksége alatt zajlanak.

Az igazi munka csak most kezdődik, a feleknek meg kell ragadniuk a vissza nem térő alkalmat a közvetlen tárgyalásokra - jelentette ki szerdán Washingtonban Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Obama a tárgyalásokat nagyon produktívnak nevezte.

Az Egyesült Államok nem erőltetheti rá megoldást az izraeliekre és a palesztinokra, a megállapodást az érintett feleknek kell egy éven belül elérniük - mondta az elnök a Fehér Ház Rózsakertjében.Barack Obama az este folyamán - magyar idő szerint csütörtök hajnalban - szűk körű munkavacsorán látja vendégül az izraeli és a palesztin vezetőt, valamint az egyiptomi elnököt és Jordánia királyát.

A Hamasz nem enyhül

Ismét elutasított minden fajta kompromisszumot Izraellel a Hamász radikális palesztin szervezet egyik vezető politikusa.

Mahmúd Zahar a szervezet ellenőrzése alatt lévő Gázai övezetben szerdán tartott beszédében ezúttal is azt hangoztatta, hogy a Hamász elutasítja az Izraellel való megbékélést, elutasít minden békeerőfeszítést. Egyben élesen bírálta a Hamásszal szembenálló mérsékelt palesztin erők, illetve a Palesztin Hatóság vezetőjét, Mahmúd Abbászt amiatt, hogy közvetlen béketárgyalásokat kezd Izraellel.

Beszédében Zahar  kijelentette, hogy Abbásznak nincs joga a palesztin nép képviseletére, Izraelt pedig brutális megszállónak nevezte.
A Hamász kedden véres merénylettel igyekezett megzavarni a tárgyalásokat. A szervezet katonai szárnya  vállalta annak a merényletnek az elkövetését, amelynek során négy izraeli állampolgár - két férfi és két nő - vesztette életét.  A gyilkos támadást az egész nemzetközi közösség határozottan elítélte.