Nem olyan drámai a mexikói földcsuszamlás, mint gondolták

2010.09.29. 06:44
Erősen eltúlozták a délnyugat-mexikói földcsuszamlás súlyosságát a helyi hatóságok: a korábban mondottakkal ellentétben senki sem halt meg a természeti csapásban, és nem több száz, hanem csak tizenegy ember tűnt el.

Ulises Ruis, Oaxaca állam kormányzója és Francisco Blake belügyminiszter is megerősítette, hogy erősen eltúlozták az áldozatok számát.

Ruis korábban kilenc halottról és száz eltűntről beszélt, ezt megelőzően pedig úgy becsülte, hogy 500-600 emberéletet követelhetett a földcsuszamlás az Oaxaca szövetségi állambeli Santa María de Tlahuitoltepec településen. Órákkal ezelőtt már csak négy halottról és tizenkét eltűntről beszélt, de legutóbb már azt mondta, hogy egy halottat sem találtak. Mint mondta: eddig egy haláleset sem bizonyosodott be, és csak tizenegy eltűntről tudnak.

Korábbi híradások szerint a heves esőzések miatt történt földcsuszamlás legalább száz házat temetett maga alá a településen, a talaj mintegy kétszáz méter hosszon csúszott meg. José Alfredo García belügyi szóvivő közölte, hogy az első jelentéseket az elsodort házak sokaságára alapozták, amikor még nem érkeztek meg a helyszínre sem szövetségi, sem az állami illetékesek, hogy felmérjék a bajt.

A földcsuszamlás helyi idő szerint kedd hajnalban történt, de a katonák, a rendőrök, a polgári védelem és a vöröskereszt dolgozói csak tíz órával később érték el a nehezen megközelíthető települést. Gyalog tették meg az utat a hegyvidéki településig, mert a rossz időjárás miatt helikopterekkel sem lehetett megközelíteni a tragédia színhelyét.

Felipe Calderón mexikói államfő segítséget ígért a bajba jutottaknak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport