Elraboltak egy magyar békefenntartót Dárfúrban

2010.10.08. 15:13 Módosítva: 2010.10.08. 20:49
Négy fegyveres egy autóba kényszerített és elrabolt egy magyar békefenntartót Dárfúrban. A férfi gyerekkatonák leszerelésében segédkezett Szudánban, az egyik legtapasztaltabb magyar békefenntartó.

Egy rablótámadásban a szudáni el-Faser városában csütörtökön elrabolták az ENSZ darfúri békefenntartó missziójának (UNAMID) magyar tagját, tájékoztatott a Külügyminisztérium.

A hírről először beszámoló FigyelőNet információi és több forrás szerint is Papp István nyugállományú alezredest rabolták el, aki gyerekkatonák leszerelésében segédkezik, egyéni munkavállalóként, és nem a Honvédelmi Minisztérium alkalmazottjaként dolgozott Dárfúrban.

Papp István (fotó: honvedelem.hu)
Papp István (fotó: honvedelem.hu)

A kairói nagykövetség, a magyar kormány és az illetékes hatóságok felvették a kapcsolatot a helyi szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar állampolgár minél előbb épségben kiszabaduljon, írják. A Terrorelhárítási Központ néhány munkatársa már a helyszínre utazott, hogy a helyi és a nemzetközi szervezetekkel együtt részt vegyen az elrabolt magyar utáni kutatásban.

Betörtek a szállásukra

El-Faser városában négy fegyveres hatolt be egy épületbe, ahol négy ENSZ-alkalmazott volt elszállásolva. Kettejüket összekötözték, a másik két férfira ráparancsoltak, hogy kövessék őket. Az UNAMID egyik autójába kényszerítették őket, egyiküknek azonban sikerült kinyitnia a jármű ajtaját, kiugrott, így megmenekült, erősítette meg Kemal Saiki, az UNAMID szóvivője. A magyar állampolgárt azonban elhurcolták. Mint mondta, az emberrablók által használt autót pénteken megtalálták a városban.

Saiki szerint ez az első eset, hogy el-Faserban raboltak el egy ENSZ-alkalmazottat. Mint az AFP-nek elmondta, a szudáni hatóságok nagy erőkkel keresik az elrabolt magyart, a rendőrség több helyen is ellenőrző pontokat állított fel a városban és környékén. Saiki nem tudja, hogy ki felelhet az emberrablásért.

Váltságdíjért elengedték őket

Legalább húsz külföldit raboltak el 2010-ben Dárfúrban, de mindegyikük kiszabadult. A szudáni hatóságok eddig egyetlen túszejtőt sem fogtak el, nyilvánosan nem jelentik be, de feltehetően fizetni szoktak a túszok szabadon bocsátásáért.

Először raboltak el külföldi állampolgárt az UNAMID főhadiszállásaként használt el-Faserben. A segélyszervezetek munkatársait a Reuters szerint éppen azért rendelték vissza a nagyobb városokba, mert azokon kívül megszaporodtak az emberrablások.

A fogvatartottakat nem ritkán több hétig vagy akár 100 napig fogvatartják, mint a UNAMID két munkatársa esetén , akiket augusztuban raboltak el a nyugat-darfúri Zalingeiben. Az emberrablók gyakran többmillió dollárt követelnek, vagy azt, hogy a kormány fejlessze végre Darfúr egészségügyét, oktatását és általában a rettentő silány infrastruktúrát – amelyet a 2003 óta zajló konfliktus maga után hagyott a körülbelül kétmillió menekülttel együtt. Bővebben a Habub blogon>>>

Rutinos békefenntartóként volt Dárfúrban

Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak, de munkája alatt bejárta szinte egész Afrikát, nagyon jól ismerte a kontinens társadalmi viszonyait, olvasható az augusztus elején vele készült interjúban a honvedelem.hu-n. Papp István alapvetően megfigyelői, békefenntartói feladatokat látott el, de a békefenntartók kiképzésével is foglalkozott. "Nekem nincs két egyforma napom, és amikor reggel kimegyek a sivatagba nem tudhatom, hogy legközelebb hazamegyek, vagy úgy visznek vissza... Ezzel együtt lehet élni, de megszokni nem lehetséges" - mondta akkor munkájáról.

1989-ben, az Irak-Irán konfliktusban kezdte békefenntartói munkáját, a misszióban tizenhárom hónapig szolgált. Afrikába először 1994-ben érkezett, amikor kontingensparancsnok volt a Mozambikban megfigyelői feladatokat ellátó magyar csapatban. 1999-től 2002-ig az ENSZ New York-i parancsnokságán Afrika iránytisztként dolgozott, állítása szerint ekkor szeretett bele a kontinensbe, ahol 2005 után már nyugállomba vonulva is több nemzetközi misszióban részt vett.

2009-ben került az ENSZ szudáni UNAMID missziójába. "Az övezet legalább annyira veszélyes, mint Irak vagy Afganisztán. A menekülttáborokban egyre gyakoribb a leszámolás, a kormányerők és a fegyveres csoportok között pedig a szabályos tűzharc" - mondta 2009 szeptemberében, kiutazása előtt Dárfúrról a Fejér Megyei Hírlapnak . Papp István 2010. október 22-én tért volna haza Szudánból.

Romlott a helyzet Dárfúrban

Az emberrablás előtt nem sokkal az ENSZ Biztonsági Tanácsának a küldöttsége Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével a városba érkezett. "Elítéljük ezt a nagyon nyugtalanító emberrablást" - mondta Susan Rice, aki a Biztonsági Tanács többi tagjának képviselőivel együtt el-Faserben. A delegációval érkező Mark Lyall Grant, Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete az AP-nek azt mondta, hogy az emberrablás valószínűleg nincs kapcsolatban Rice látogatásával, szerinte azonban rámutat a biztonsági helyzet általános romlására Dárfúrban.

A delegáció az elmúlt hónapokban megszaporodó erőszakos cselekményekre akarta felhívni a figyelmet. A nyugat-szudáni Dárfúrban 2003 óta polgárháború dúl, amelyben az ENSZ becslései szerint 300 ezer ember vesztette életét, hárommillióan hagyták el otthonukat. Az arab többséget képviselő kormányerők és milíciák, valamint kormányellenes törzsek összecsapásainak hátterében etnikai ellentétek, de vízhiány és élelmezési problémák is állnak.

Az Afrikai Unió és az ENSZ közös dárfúri misszióját 2007 közepén hozták létre a konfliktus kezelésére. Eredeti, egyéves mandátumukat később többször meghosszabbították. A misszió főhadiszállása el-Faserben van.