Lebénította Európát a havazás

2010.12.02. 18:27
Csütörtökre sem enyhült az időjárás Európában. A havazás miatt repülőtereket kellett lezárni, járatokat töröltek, autópályák és vasútvonalak bénultak le. Szófiában viszont megdőlt a melegrekord.

Összesen huszonhat ember fagyott halálra Csehországban, Lengyelországban és Litvániában kedden és szerdán, a kemény fagyok beköszönte utáni első két napban.

Csehországban csütörtökre virradóra 15-30 centiméter hó hullott, ami országszerte gondokat okozott a közlekedésben. Prágában éjjel hét órára lezárták a Ruzyne nemzetközi repülőteret, az első gépeket csak öt óra után engedték felszállni és leszállni. A leállás miatt több tucatnyi járat nem indult, utasok százai rekedtek a repülőtéren. A balesetek és az elakadt kamionok miatt több órán át szünetelt a forgalom a D1-es (Prága-Brünn), a D5-ös (Prága-Plzen-német határ) és a D8-as (Prága-Drezda) autópályán.

Romániában szintén sok légi és vasúti járatot kellett törölni, hosszas késésekkel kellett számolniuk az utazni akaróknak. Brassó, Kolozsvár és Jászvásár környékén sok helyen azért bénult meg a vasúti forgalom, mert fatörzsek százai dőltek a sínekre. Az ónos eső miatt dugók alakultak ki a Bukarest-Konstanca és a Bukarest-Pitesti autópályán. Beszterce-Naszód megyében több útszakaszon is jégpáncél alakult ki, négy hegyvidéki településen pedig áramkimaradások voltak, miután több villamosvezeték is elszakadt a rájuk rakódott jégréteg miatt.

A folytatódó havazás és a sarkvidéki hideg miatt jórészt megbénult a közlekedés csütörtökre Nagy-Britannia jelentős részén. A behavazott országutakat elhagyott járművek ezrei torlaszolják el. Több helyen - Londonban is - felvásárlás kezdődött, és legalább egy újabb teljes napra zárva marad a második legnagyobb brit repülőtér, a londoni Gatwick, ahol az összes többi járattal együtt a három budapestit is megint törölték. Délelőttre Londont is elborította a hó. A naponta 3,5 millió utast szállító, 400 kilométeres metróhálózat - amelynek jelentős része a felszínen fut -
komoly fennakadásokkal működött, csakúgy, mint az ingázókat szállító
elővárosi vasúti rendszer. A Londont a kontinenssel összekötő, 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szupervonatok brüsszeli járatainak felét törölték csütörtökön, a menetrendben szereplő 17 párizsi Eurostar-járat közül pedig csak 8 indult.

Egyméteres hó borította csütörtökön Skócia nagy részét, valamint Anglia északi és keleti vidékeit. A kemény fagy is folytatódik: csütörtökre virradóra mínusz 15-20 fokos hőmérsékleti mélypontokat mértek a magasabban fekvő helyeken, de a nagyvárosokban sem volt sokkal melegebb.

Németországban is újabb erős havazás kezdődött az éjjel, ez elsősorban az ország keleti és délu részein okozott komoly fennakadásokat a közlekedésben. Berlinben délre mintegy 10-12 centis hó fedte az utakat, a hókotró járművek folyamatosan takarítják ugyan az úttestet, de a munka sziszifuszi: délben változatlan erősséggel havazott. Az országutakon és autópályákon sem jobb a helyzet. Elsősorban Bajorország, Szászország, Szász-Anhalt és Türingia útjain nehéz a haladás. Számos jármű akadt el a hóban, vagy csúszott árokba. A balesetek miatt a rendőrség több helyen kénytelen volt lezárni egyes pályaszakaszokat. A lipcsei pályaudvaron - Közép-Európa legnagyobb vasútállomásán - reggel szinte minden vonat késett. Az erős havazás
miatt számos légi járatot is törölni kellett a frankfurti és a müncheni
repülőtéren.

A két napja tartó havazás Franciaországban is fennakadásokat okozott a légi, a vasúti és a közúti közlekedésben. Csütörtökre a nyugati országrészt és a főváros környékét is elérte a havazás. Egyes helyeken egy nap alatt 20 centi hó hullott. A jegesedés és a hóesés miatt sok helyütt járhatatlan utakon több száz autós szorult a gépkocsijába. Mások kénytelenek voltak az éjszakát az autópályákhoz közeli települések önkormányzataiban, iskoláiban kialakított átmeneti szállások egyikén tölteni. A reggeli órákban is még több száz kamion vesztegelt Bretagne,
illetve Normandia út menti pihenőhelyein. A belföldi szuperexpresszek (TGV) negyede nem közeledett csütörtökön Párizs és az ország délkeleti része között.

Belgiumban is közlekedési káoszt okozott csütörtök reggelre az előző este kezdődött havazás. Összesen mintegy 300 kilométeren voltak súlyos forgalmi fennakadások, mivel csak a legfontosabb útszakaszokat tudták részlegesen megtisztítani. Nagyon lelassult a forgalom az E40-es autópályán, amelyet a Németország felől Brüsszelbe tartók használnak. A brüsszeli repülőtér szerdán még csak a járatok szórványos késéséről számolt be, csütörtök reggel azonban már sok érkező járatot
töröltek, vagy pedig késtek a gépek. Az induló járatoknál ritkább volt a késés és a törlés.

Az Egyesült Államokban, New York államban több száz autós rekedt majdnem egy fél napon át a hó fogságában. Buffalo közelében két, mintegy negyven kilométeres szakaszon megbénult a közlekedés az I-90-es autópályán egy baleset és a lezúdult hó miatt. A baleset helyi idő szerint szerda este nyolckor történt. Sokan az autójukban töltötték az éjszakát. A Nagy Tavak felől érkezett hóvihar elborította Buffalo déli és keleti külvárosait. A város környékén csütörtökön sem állt el a havazás. New York állam több tucat iskolájában szünetel a tanítás és mintegy tízezren maradtak áram nélkül.Az előrejelzések szerint Pennsylvania államban péntekig 25 centiméter hó eshet.

Szófiában eközben 21,3 fokos melegrekordot regisztráltak csütörtökön.
A korábbi, 1957-es melegrekord több mint egy fokkal alacsonyabb volt. Bulgária nyolc más városában is melegrekordot hozó tavaszias idő
volt, a hőmérséklet Ajtoszban elérte a 23 Celsius-fokot. Bulgária éghajlata alapvetően kontinentális, ami hideg teleket jelent, december elején már fagypont alatti hőmérséklettel. Az idén azonban már a november is szokatlanul meleg volt; Plovdivban például 27 fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála. Az előrejelzés szerint a következő napokban is hasonlóan enyhe idő várható Bulgáriában.