A jugoszláv titkosszolgálat tagadja érintettségét az Olof Palme-gyilkosságban

2011.01.19. 17:27
Tagadta az egykori jugoszláv titkosszolgálat illetékese, hogy a szolgálat bízott volna meg valakit Olof Palme svéd miniszterelnök megölésével. A politikussal 1986 februárjában végzett egy orgyilkos a svéd főváros központjában.

A Focus című müncheni hírmagazin azt írja legfrissebb számában a jugoszláv titkosszolgálat egy volt - horvát nemzetiségű - alkalmazottjára, Vinko Sindicicre hivatkozva, hogy Belgrád egy horvát férfit bérelt föl Olof Palme meggyilkolására. Az illető, Ivo D. a gyilkosság idején Hamburgban élt, ma állítólag Zágrábban tölti nyugdíjas éveit.

Az üggyel a Blic és a Danas című belgrádi lap is foglalkozott szerdai számában. Mindkét újság megszólaltatta Bozo Spasicot, aki a jugoszláv titkosszolgálat külföldi műveleteiért felelős csoportjának vezetője volt a 80-as években. Spasic sületlenségnek nevezte a Sindicic által elmondottakat.

Elmondta, a jugoszláv szakszolgálatnak soha nem dolgozott Ivo D. nevű ember. "Különösnek" nevezte, hogy az illető ma állítólag Zágrábban él. Mint mondta, ha valóban Belgrád bérelte volna föl, az lenne logikus, ha Szerbiában telepedett volna le. Hozzátette, a szolgálat "napi 24 órás" megfigyelés alatt tartotta a horvát jobboldali szeparatistákat, nem volt rá szüksége, hogy egy miniszterelnök meggyilkolásával járassa le őket.

Sindicic a Focus szerint azt mondta a bajor nyomozó hatóságoknak - akik egy zsarolási ügyben hallgatták ki -, hogy a jugoszláv titkosszolgálat azért ölette meg Palmét, hogy lejárassa Nikola Stedult, a jugoszláv kommunista párt ádáz ellenfelét, az emigrációban élő horvátok akkori vezetőjét.

A ma 67 éves Sindicic volt az a bérgyilkos, aki a jugoszláv titkosszolgálat megbízásából megpróbálta megölni a horvát politikai vezetőt 1988 októberében Skóciában; két lövést adott le Stedulra közvetlen közelről, de a politikus túlélte a merényletet. Sindicicet nem sokkal később elfogták, és 15 év fegyházbüntetésre ítélték a gyilkossági kísérlet miatt, amiből tíz évet le is töltött egy skóciai börtönben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport