Az MSZP nélkül vitáznak a magyar demokráciáról Strasbourgban

2011.01.26. 11:37
Hetekkel ezelőtt megszervezett külföldi tárgyalások miatt nem vesz részt a magyar demokrácia helyzetéről tartandó vitán Strasbourgban az MSZP egyik küldöttje sem. A témát hétfőn tűzte napirendre az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egy svájci szocialista képviselő javaslatára.

Egyik MSZP-s politikus sem lesz jelen szerda délután az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PKGY) ülésén, amikor a tunéziai zavargások és a közel-keleti keresztényellenes merényletek mellett a magyarországi demokrácia helyzete lesz a fő téma.

Hétfőn döntött úgy a PKGY, hogy a svájci Andreas Gross, szocialista frakcióvezető javaslatát elfogadva napirendre tűzi a "Magyarországi demokrácia működéséről" tartandó vitát, úgynevezett current affairs debate keretében megtárgyalja a magyarországi emberi jogi helyzettel és jogállamisággal kapcsolatos belpolitikai fejleményeket.

A PKGY tagjai, akik a nemzeti parlamentek képviselői közül kerülnek ki, összesen 318-an vannak, és minden tagnak van egy helyettese is. Magyarországot hét főtag képviseli. A küldöttséget a fideszes Braun Márton vezeti, aki egyben a közgyűlés egyik alelnöke is. A magyar küldöttség főtagjai közt rajta kívül van három fideszes, egy KDNP-s, egy jobbikos és egy szocialista politikus. A helyettesek: egy szocialista, egy LMP-s, egy KDNP-s és négy fideszes.

Az MSZP-s főtag Szabó Vilmos, az MSZP-s helyettes Harangozó Gábor. Azért nem lesznek ott a strasbourgi ülésen, mert mindketten külföldön tárgyalnak, utazásaikat már hetekkel ezelőtt megszervezték, mondta Török Zsolt, az MSZP szóvivője. Szabó Vilmos jelenleg Indiában, Harangozó Gábor pedig Washingtonban tárgyal. Már a múlt héten elutaztak mindketten.