Nem küld több pénzt az AIDS-alapnak Németország

2011.01.27. 12:29
Korrupciós vádak miatt leállítja az aids elleni pénzadományok küldését Németország. A szervezet az aids mellett a tuberkolózis és a malária elleni küzdelmet is támogatja, Németország pedig a harmadik legnagyobb adományozójuk.

Felfüggeszti éves, több mint 200 millió eurós támogatását a Nemzetközi Aids-alap felé Németország - írja a BBC.

A lépésre azért szánták el magukat, mert véleményük szerint az alap ellenőrzése egyes országokban nem kielégítő, és így valószínűleg több milliárd dollár tűnik el.

Beteg szudáni asszony. Több milliárd dollárba kerül évente az afrikai betegek kezelése
Beteg szudáni asszony. Több milliárd dollárba kerül évente az afrikai betegek kezelése

A Nemzetközi Alap elfogadta a vádakat, de azt is hozzátette: nincs szó akkora korrupcióról, mint ahogy állítják, a visszaélések egy részét pedig saját felderítő egységük fedte fel és állította le. A korrupciós vádak egyébként az AP hírügynökség egyik riportjában hangzottak el.

Hamisított dokumentumok

A német fejlesztési miniszter, Dirk Niebel azt mondta: a vádak mélyreható vizsgálatot kívánnak meg, és a nemzetközi alaptől elvárja, hogy tökéletesen tisztázza ezeket.

"Minden jövőbeli kifizetést leállíttatok addig, míg az alap nem tisztázza magát" - mondta Niebel. A minisztérium szóvivője pedig azt mondta: állítólag 34 millió dollár tűnt el a hamis dokumentáció, helytelen könyvelés és csalás miatt.

A Nemzetközi Aids-alap szóvivője, Jon Liden szerint Németország félrevezető sajtóhírekre reagált. "Folyamatosan informáljuk Németországot a nyomozásunkról, és arról, hogy milyen lépéseket tettünk a pénzadományokkal való visszaélések ellen."