Feloldanák a szükségállapotot Algériában

2011.02.03. 06:55
Algériai kormánypárti képviselők kezdeményezték a tizenkilenc éve bevezetett szükségállapot feloldását, mert a biztonsági helyzet látványos javulása miatt már nem tartják indokoltnak fenntartását.

Huszonegy képviselő - köztük az országot fél évszázada kormányzó Nemzeti Felszabadítási Front, valamint kormánykoalíciós partnere, a Társadalmi Mozgalom a Békéért több politikusa - írta alá az indítványt, amelyet a parlamentnek napirendre kell tűznie és meg kell vitatnia.

Először fordul elő, hogy az Abdel-Azíz Buteflika államfőt támogató honatyák a szükségállapot megszüntetését javasolják. Ez azt jelezheti, hogy a hatóságok fontolgatják az ellenzék által a politikai szabadságjogok elnyomására használt törvény eltörlését.

A tunéziai és az egyiptomi események által fellelkesült ellenzéki csoportok a szükségállapot feloldását követelik, és több elemző szerint a kormány engedményeket tehet, hogy elkerülje a zavargásokat.

Nem engedélyezték a tüntetést

Szakszervezetek, ellenzéki pártok és civil csoportok tüntetést hívtak össze február 12-re a fővárosba, hogy a szükségállapot eltörlését és több demokráciát követeljenek. A hatóságok nem engedélyezték a demonstrációt.

A kormány azt állítja, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló iszlamisták elleni harc sikerének érdekében szükség van a szükségállapot fenntartására. A véres 1990-es évek után azonban jelentősen csillapodott az erőszak, és a közvélemény kétségbe vonja a szükségállapot létjogosultságát.

Jazid Zerhuni miniszterelnök-helyettes szerdán kijelentette, hogy a kormány nem tervezi a szükségállapot feloldását. Egyúttal arra figyelmeztette a február 12-i tüntetés szervezőit, hogy őket terheli majd minden felelősség az esetleges károkért vagy erőszakért.

Tízen gyújtották fel magukat

A 35 milliós Algériában januárban zavargások robbantak ki az élelmiszerárak robbanásszerű növekedése miatt, és két ember életét vesztette a rendfenntartó erők és a tüntetők összecsapásaiban. Tunéziához hasonlóan Algériában is voltak önégetések. Tíz ember gyújtott fel önmagát, közülük kettő meg is halt.

Az egyik önégető egy bankalkalmazott volt, akit húsz év munka után sem véglegesítettek a cégnél. A 350 fiókkal rendelkező pénzintézet munkavállalói az eset után három napig sztrájkoltak.

Szerda óta sztrájkolnak a kórházak alkalmazottai, ők fizetésemelést követelnek.