Valaminek történnie kell

2011.02.04. 13:16
Egymilliónál is többen vonultak pénteken Kairó utcáira Mubarak távozását követelve. Az elnök azt már kedden felajánlotta, hogy szeptemberben távozik. Ha békésen akarják megoldani a válságot, pénteken ennél tovább kellene mennie.

Február 1-én Egyiptom történetének addigi legnagyobb tüntetései zajlottak az országban, csak Kairóban egymillióan követelték Hoszni Mubarak lemondását és a szabadságjogok tiszteletben tartását. Az óriásdemonstrációra válaszul Hoszni Mubarak késő éjszaka tévés szózatban jelentette be, hogy elnöki ciklusa végén, szeptemberben visszavonul a politikától, nem indul újra az elnökválasztáson. Ez ahhoz nem volt elég, hogy a tüntetések véget érjenek, de a keddi tüntetők közül sokakat kielégített. Szerda hajnalra már csak pár ezren maradtak a Tahrír téren, talán ezért is próbálta a rezsim jól szervezett provokátorokkal, erőszakkal szétkergetni a tüntetőket.

Az elmúlt két nap erőszakja azonban nem vezetett eredményre, pénteken - ami a muzulmán világban a hétvége első napja - minden eddiginél nagyobb tömeg gyűlt össze Kairóban. A tüntetőknek egyetlen követelése van, hogy Mubarak távozzon. Ugyanezt mondja most már az amerikai diplomáciai is, amely a hírek szerint folyamatosan tárgyal az egyiptomi vezetéssel Mubarak lemondását és átmeneti elnök kinevezését sürgetve.

A távozás lehetőségére csütörtökön már Mubarak is utalt a válság kitörése óta adott első interjújában. Az ABC-nek nyilatkozva azt mondta, ő akár távozna is, de attól tart, lemondása után Egyiptom káoszba süllyedne.

Az megjósolhatatlan, hogy Mubarak végül lemond-e még pénteken. De az eddigiek alapján valamilyen bejelentés biztosan lesz még a nap folyamán, ha másért nem, azért, hogy a tüntetők nagy része hazatérjen otthonába. Két lehetőség van. Ha Mubarak lemond, a tüntetők pár órányi önfeledt ünneplés után elégedetten hazatérhetnek. Ha nem mond le, Más módszerekkel kell felszámolni a többszázezres demonstrációt.