Fordulat az arab világban

2011.03.28. 17:40

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyiptomot vezető katonai tanács tovább rövidítette a kijárási tilalmat, amely éjjel 2-től 5-ig lesz érvényben. (Reuters)

  • Hoszni Mubarak volt elnök és családja nem hagyhatják el Egyiptomot, házi őrizetben vannak, jelentette ki az országot vezető katonai tanács. Tagadták azokat a híreket, hogy Mubarak már Szaúd-Arábiában lenne. (BBC)

  • A szeptemberre kiírt parlamenti választások előtt felfüggesztik az évtizedek óta érvényben lévő szükségállapotot Egyiptomban, jelentette be a hatalmat átmenetileg gyakorló Legfelsőbb Katonai Tanács. Az elnökválasztás időpontját ugyanakkor egyelőre nem határozták meg.

  • Az egyiptomi ügyészség vádat emelt a bukott diktátor, Hoszni Mubarak belügyminisztere ellen. Négy további vezető beosztású belügyi hivatalnok is vádlott.

    Mindannyian azért állnak bíróság elé, mert a vád szerint tűzparancsot adtak ki a tüntetések idején. A január végi - február eleji tüntetéseknek 384 halottja és hatezer sebesültje volt.

  • Az egyiptomi kormány szerdán olyan rendeletet hozott, amelynek értelmében rendkívüli állapot idején tilos tünteni és sztrájkolni. Egyiptomban 1981 óta rendkívüli állapot van érvényben.

    A rendelet megszegőire akár börtönbüntetés is várhat.

    Egyiptomban jelenleg több egyetemen is tüntetések és diáksztrájkok vannak az intézmények vezetői ellen.

  • Pánikban indult újra az egyiptomi tőzsde

    Maga a nyitás ugyan jó hír, de azóta kevésbé alakultak fényesen a dolgok. Az újranyitás nem hozta meg a remélt fellendülés, a kereskedés első perceiben a részvényindex 9,9 százalékot zuhant.

  • Jó híreink is vannak a háború árnyékában: Egyiptomban már a tőzsde is újranyitott két hónapos szünet után, hamarabb, mint eredetileg tervezték.

  • Kairóban ég a Belügyminisztérium épületének felső szintje, jelentette a CNN. Az épület előtt és környékén kedden egész nap békés demonstráció zajlott, belügyi dolgozók béremelésért tüntettek. Az első hírek szerint a demonstrálók szerint a tűznek semmi köze a tüntetéshez, az épületen belül keletkezett.

    Forrás: cnn
    Forrás: cnn
  • A szavazók 77 százaléka igent mondott a vasárnapi egyiptomi népszavazáson az alkotmánymódosításra, jelentette be a választási bizottság. Így akár szeptemberben tarthatnak parlamenti választásokat az országban.

  • Egyiptomban szombat reggel megkezdődött a népszavazás az alkotmány reformjáról, amely lehetővé teszi a szabad választásokat. A referendum a demokráciába való átmenet első komoly tesztje Hoszni Mubarak elnök rendszerének február 11-i bukása óta. Negyvenötmillió egyiptomi jogosult szavazni, több mint 54 ezer szavazóhelyiségben adhatják le voksukat.

    Ha a szavazók jóváhagyják a módosításokat, szeptember végén parlamenti választásokat tartanak. Ha a "nem" szavazatok győznek, akkor az országot irányító katonai tanács kiad egy alkotmányos rendeletet, amely a parlamenti- és elnökválasztásig átmeneti alaptörvényként funkcionál. Ebben az esetben a választásokat decemberben és 2012 elején tartják meg, viszont cserébe egy új alaptörvényt kapnak az egyiptomiak.

    A leglényegesebb változtatások, hogy nyolc évben - két négyéves időszakban - maximálják az elnök hivatali idejét, és kimondják, hogy szükségállapot csak a parlament jóváhagyásával hirdethető ki. A szavazóhelyiségek este 6 órakor zárnak. (MTI)

  • Baradei indul az elnökválasztáson

    Mohamed el-Baradei - aki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkori főigazgatójaként a NAÜ-vel együtt 2005-ben Nobel-békedíjat kapott - most először közölte határozottan, hogy indulni szándékozik a közelgő egyiptomi elnökválasztáson.

  • Az egyiptomi állami tévé jelentése szerint késekkel és machetékkel felfegyverkezett csoportok támadtak több száz demokráciapárti tüntetőre a Tahrír téren. (BBC, AFP)

  • Bár a hivatalos kínai politika mindent megtesz azért, hogy az arab világ lázongásainak híre ne jusson el Kínába, a helyi ipar meglátta az üzleti lehetőséget a forradalmakban. Jack Shenker, a Monocle újságírójának beszámolója szerint Kairó utcáit ellepték az egyiptomi, kínai, bahreini zászlók, a mártírnaptárak, forradalmi rendszámtáblák, amiket mind Kínában gyártottak.

  • Az AFP legfrissebb kairói jelentése szerint legalább 10-en meghaltak és 110-en megsérültek a kopt keresztények és a muzulmánok kairói összecsapásaiban. Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény. A keresztények elleni erőszak régebben is jellemző volt Egyiptomban, nem Mubarak bukásának a következménye.

  • Az AFP kopt egyházi forrásokra hivatkozó jelentése szerint kedd éjszaka hat keresztényt gyilkoltak meg Kairóban. Más források még nem erősítették meg az értesülést.

  • Keddre egymilliós női menetet szerveztek a nőnapra is reflektálva Kairóban, a tiltakozók azt követelik, hogy a nőknek is legyen beleszólásuk az alkotmánymódosításokba (a változtatásokat javasoló bizottságnak ugyanis csak férfiak a tagjai), valamint olyan törvényeket akarnak, amelyek biztosítják a teljes nemi egyenlőséget. (Guardian)

  • Egy kairói bíróság is jóváhagyta az egyiptomi legfőbb ügyész döntését Hoszni Mubarak megbuktatott elnök és családja vagyonának befagyasztásáról. (BBC)

  • Egyiptomban is új kormány állt fel, lecserélték a belügyminisztert, a külügyminisztert és az igazságügyi minisztert is, ugyanakkor a BBC elemzője szerint még mindig maradtak Mubarak megbuktatott elnök hívei közül a kabinetben.

    Eszám Saraf, az országot irányító katonai tanács által kormányalakítással megbízott miniszterelnök sajtóértekezletet tartott, miután letette a hivatali esküt az új kormány. Saraf hat poszton hajtott végre személycserét, köztük a kulcsfontosságú külügyi, belügyi és igazságügyi tárca élén.
    Eszám Saraf, az országot irányító katonai tanács által kormányalakítással megbízott miniszterelnök sajtóértekezletet tartott, miután letette a hivatali esküt az új kormány. Saraf hat poszton hajtott végre személycserét, köztük a kulcsfontosságú külügyi, belügyi és igazságügyi tárca élén.
  • Újra biztonságos az egyiptomi tengerpart a külügy szerint

    "Az utóbbi időszakban javulást mutató helyi közbiztonsági helyzet alapján, fokozott körültekintés mellett, újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti üdülés a Vörös-tenger vidékén (Sarm el-Sejk, Dahab, Hurghada)" - áll a Külügyminisztérium hétfői közleményében.

  • Az egyiptomi demokráciapárti ellenzék szerint a hadsereg vasárnapi erőszakosabb fellépése mögött az állhat, hogy megpróbálják visszaszerezni a titkosrendőrség kairói és alexandriai főhadiszállásairól kiszivárgott iratokat. A tüntetők pénteken és szombaton rohanták le a titkosrendőrség központjait, ahol a munkatársak próbálták megsemmisíteni a Mubarak harmincéves uralma alatt felhalmozódott iratokat. Több tweet szerint a hadsereg kör-sms-ekben kérte a lakosságtól az iratok visszaszolgáltatását. Mubarak uralma alatt a hadsereg külön társadalmi kaszttá vált, a rendszer egyik nagy haszonélvezője volt, az iratok nyilvánosságra kerülése nyilvánvalóan nem áll érdekében.

    Százak próbálnak bejutni a titkosrendőrség központjába amit most katonák védenek
    Százak próbálnak bejutni a titkosrendőrség központjába amit most katonák védenek
  • A jelentések szerint civil ruhás, késekkel felvegyverkezett emberek támadtak a belügyminisztérium kairói központja előtt tüntető demokráciapártiakra, írja a BBC.

  • A Sandmonkey nevű, a tüntetések alatt híressé vált blogger legutóbbi tweetje szerint a hadsereg figyelemztető lövéseket adott le a tüntetőkre, akik Molotov-koktélokkal válaszoltak. "Huligánok támadtak ránk, mi meg menekültünk a golyózápor elől" - írta. (BBC)

  • A Twitteren terjedő hírek szerint a hadsereg oszlatja - "támadja" - a belügyminisztérium épülete előtti tüntetést Kairóban.

  • Nabíl al-Arabit nevezték ki Egyiptom új külügyminiszterének, jelentette a MENA hírügynökség. Az országot irányító átmeneti katonai tanács a héten folyamatosan váltja le a még Mubarak által kinevezett minisztereket, a miniszterelnöki posztot például egy neves ellenzéki, a Tahrír téri tüntetéseken is aktív Eszam Saraf kapta.

  • Hét ember megsérült miután egy állambiztonsági épület meggyulladt Alexandria városában, írja a Reuters.

    Egyelőre még nem világos, hogyan keletkezett a tűz. Szemtanúk szerint a rendőrség emberei égettek dokumentumokat az épületben,a  rendőrség viszont civileket gyanúsít.

  • Manszúr el-Eszavi tábornok személyében új belügyminisztert neveztek ki vasárnap az egyiptomi kormányba, újabb jeleként annak, hogy a hatalomból távozni kényszerült Hoszni Mubarak elnökhöz kötődő előző vezetés tagjait kiszorítják a kabinetből. Eszavi kijelentette, hogy elsődleges feladatai közé sorolja a közbiztonság megerősítését.

    Az országban rossz a közbiztonsági azóta, hogy a rendőrök még január 28-án eltűntek az utcákról. Sok rendőr fél újra munkába állni, mert attól tart, hogy a tüntetőkkel szembeni korábbi kemény rendőri fellépés miatt máig dühös lakosság megtámadja őket. Egyiptomi sajtójelentések szerint Eszavi a lakosság körében népszerű a korrupció visszaszorítására tett korábbi erőfeszítései miatt. (MTI)

  • Állambiztonsági épületeket ostromoltak meg demokráciát követelő tüntetők Egyiptomban, bizonyítékokat keresve arra, hogy a hírhedt belbiztonsági szolgálat megsértette az emberi jogokat. Több százan kíséreltek meg behatolni egy állambiztonsági épületbe, a szolgálat a levegőbe leadott lövésekkel próbálta meg feltartóztatni a tömeget. Végül az országot irányító hadsereg akadályozta meg az épület elfoglalását.

    Az egyik tüntető közölte, céljuk az volt, hogy megakadályozzák a jogsértésekről tanúskodó bizonyítékok megsemmisítését. A férfi azt állította, látták, amint rendőrök az épületben iratokat égetnek el. Kairó mellett több más egyiptomi városban is zajlottak hasonló események pénteken és szombaton. (MTI)

  • Heten megsebesültek, amikor szombaton kigyulladt az állambiztonsági szervek egyik épülete Alexandriában. Egyelőre nem világos, ki gyújtotta fel, szemtanúk szerint a rendőrök iratokat égettek az épületben, a rendőrség viszont civileket okolt. Alexandriában pénteken tüntetők megostromolták feltehetően ugyanezt az épületet, a rendőrök oszlatták fel a tömeget. (Reuters)

  • Nem lesz Oprah-show a Tahrír téren

    A Twitteren cáfolta Oprah Winfrey, hogy a közeljövőben az egyiptomi fővárosban vezetne műsort. Egyiptom új turisztikai minisztere előzőleg az al-Ahram című lapnak nyilatkozva mondta, hogy az amerikai műsorvezetőnő a Tahrír téren tartja beszélgetős műsorának egyik felvételét.

    oprah
  • Egyiptomban újra feszült volt a hangulat, miután Alexandriában a tüntetők megtámadták az Állambiztonsági Szolgálat épületét. Ez a szervezet volt a felelős a legtöbb kínzásért Mubarak alatt, és hivatalosan még mindig működik. A mintegy ezer tüntető autókat is felgyújtott, végül a hadsereg oszlatta fel a demonstrációt.

Vissza az összes bejegyzéshez