Fordulat az arab világban

2011.03.28. 15:38

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jemeni orvosok tájékoztatása szerint az Abjan tartományban felrobbant lőszergyárnál már legalább 110 ember meghalt, jelentette a Reuters.

  • A jemeni hatóságok szerint már 78 áldozata van az egyik lőszergyárban történt robbanásnak a déli Abjan tartományban. Huszonheten súlyos sérüléseket szenvedtek. (AP)

  • 70 ember meghalt egy felrobbant lőszergyárban

    Legalább hetvenen meghaltak, százan pedig megsérültek egy dél-jemeni fegyver- és lőszergyárban bekövetkezett robbanásban hétfőn.

  • A jemeni elnök hajlandó lenne távozni a hatalomból, amennyiben az nem járna számára tekintélyvesztéssel.

    "Távozhatok a hatalomból, feltéve, hogy megőrzöm méltóságomat és tekintélyemet" - mondta Ali Abdallah Száleh elnök a hétvégén az al-Arabíja tévének nyilatkozva.

    Az ellenzék azonban nem hisz az elnöknek: szerintük taktikázik, hogy megtarthassa hatalmát. A 32 éve uralmon lévő politikus egyébként közölte, hogy amennyiben megválik államfői tisztségétől, továbbra is pártja élén kíván maradni.

    Ali Abdallah Száleh jemeni elnök
    Ali Abdallah Száleh jemeni elnök
  • Az al-Arabíja arról számolt be, hogy Száleh jemeni elnök akár már órákon belül távozhat a hatalomból, az elnök egyik szóvivője azonban azt mondta az AP-nek, hogy nem sikerült előrelépni az ellenzékkel kezdett tárgyalásokon. Az ellenzék az elnök azonnali lemondását követelte, ez azonban a szóvivő szerint elfogadhatatlan.

  • A jemeni külügyminiszter szombat reggel arról beszélt, hogy reményei szerint még ma megegyezhetnek a hatalomátadásról, ezt azonban Száleh elnök később az al-Arabíja szerint tagadta. A tévé most mégis azt állítja, Száleh kész akár órákon belül méltósággal távozni a hatalomból. Az egyelőre nem világos, hogy a méltósággal kitétel mit jelent. Jemen pénteken már szinte a polgárháború szélére sodórdott. (BBC)

  • Az Al-Arabiya hírtelevízió úgy tudja, az utóbbi 48 órában tárgyalt egymással Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök, és egyik magas rangú egykori tábornoka, aki a héten átállt a Szaleh távozását követelő ellenzékiekhez. Részleteket nem tudni a tárgyalásokról.

  • A hatalmas pénteki tüntetéseken Jemenben európai trükköket is bevetettek. A fővárosban utcára vonult sok tízezer ember mind piros cédulát lobogtatott, miközben azt kiabálta, hogy "a nép piros lapot ad az elnöknek". Egy tüntetőtől a BBC azt is megtudta, hogy a tömeg az elnöki palotához akart vonulni, de erről a tervről végül letettek, mert attól tartottak, összecsapásba keverednének a kormány mellett demonstrálókkal.

  • Figyelmeztető lövéseket adnak le a katonák Szanaában, hogy a kormánypárti és kormányellenes tüntetők ne essenek egymásnak. Százezres tömeg van az utcákon.

  • A nyugat attól fél, hogy az al-Kaida, amelyik Jemenben különösen erős, kihasználhatja a bizonytalan helyzetet.

    Szaleh elnök a terrorellenes harcban az USA egyik legfőbb térségbeli szövetségese.

  • A fővárosban Szanaában feszült és nyugtalan a helyzet, jelentette a BBC biztonsági okokból meg nem nevezett tudósítója. Az utcán vannak az elnökellenes tüntetők, akik közül sokan Az indulás napjának nevezik a mait, utalva az elnök általuk remélt távozására. A helyzet valójában nagyon bizonytalan.

    A város fontos kereszteződéseit a hadsereg ellenőrzi, de a katonák közül sokan átálltak az ellenzék oldalára. Sok civil fegyverekkel járkál az utcán. Sokan attól félnek, összecsapások lesznek.

  • További részletek Szaleh elnök híveihez intézett TV-beszédéből: "Azért tettem engedményeket, mert bíztam benne, hogy nem lesz vérontás. Rendíthetetlenek maradunk, és minden erőnkkel ellenállunk."

  • Szalah azt mondja TV-beszédében, hogy próbált engedményeket tenni az ellenzéknek, de a hatalmat az ország biztonsága érdekében nem akarja akárkinek átadni.

    A főváros utcáin közben Szaleh hívei és ellenfelei is kint vannak.

  • Miután az ellenzék visszautasította Szaleh ajánlatát, miszerint 2013 helyett 2011 végéig, az előrehozott elnökválasztásig maradna hatalmon, az elnök beszélt a néphez Szanaában, és határozottan visszautasította, hogy visszavonuljon. (Al-Dzsazíra)

  • A jemeni ellenzék visszautasította Száleh elnök ajánlatát, vagyis nem fogadja el, hogy az év végén, jövő év elején lemond, és nem indul az új elnökválasztáson.

    Jaszin Noman, az ellenzéki koalíció vezetője üres szavaknak minősítette az ajánlatot.

    Az ellenzéki szóvivő pedig így fogalmazott: "Nincs párbeszéd ezzel a halott rezsimmel".

    A tüntetők pénteken újra utcára vonul, új alkotmányt akarnak, valamint a parlament, a helyi tanácsok, az állambiztonsági szervek feloszlatását követelik, de mindenekelőtt Szaleh elnök távozását.

  • Nagy csapatösszevonásokról érkeztek hírek a jemeni fővárosból. A biztonságiak azt akarhatják elérni, hogy össze se gyűlhessen a tömeg a délutánra tervezett, nagy elnökellenes megmozdulásra.

  • Egy jemeni ellenzéki arról számolt be, hogy félő, az elnök hívei rátámadhatnak az ellenzéki tüntetőkre. Pénteken újabb ellenzéki megmozdulás várható.

  • Összevonják a biztonsági erőket Jemen fővárosában, Szanaában, miután a tüntetők bejelentették: az eddigi legnagyobb demonstrációra készülnek. Száleh elnök tegnap az állami tévében azt mondta, békésen adná át a hatalmat a következő elnökválasztáson. (BBC)

  • Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök az állami tévében azt mondta, békésen adná át a hatalmat a következő elnökválasztáson. Ennek részleteiről azonban szinte semmit sem árult el. A tüntetők oldalára átálló katonákkal szemben ugyanakkor békülékeny hangot ütött meg, amnesztiát ígért mindannyiuknak. "Amnesztiát jelentek be azoknak, akik bolodságokat tettek hétfő előtt vagy azután. Úgy tekintjük ezt, mint bolondságot, és mint reakciót a múlt pénteken történtekre" - mondta Szaleh elnök. Múlt pénteken egy szanaái tüntetések a tömegbe lőttek a biztonsági erők , 52-en meghaltak. A jemeni események hátteréről bővebben itt lehet olvasni.

  • A dubai rendőrség feltartóztatott egy 16000 darabos pisztolyszállítmányt, amelyet Törökországból küldtek Jemenbe. A 4,5 millió dollár értékű fegyverszállítmány Egyiptom érintésével érkezett a Perzsa-öbölbe, ahonnét Jemenbe indult volna tovább hajóval.

    A dubai rendőrség szóvivője szerint egy török állampolgárt tartóztattak le az ügyben, amely az Egyesült Arab Emírségek történetének legnagyobb lefülelt fegyverszállítmánya. A szóvivő szerint nem tudják, ki volt a fegyverek címzettje, de "biztos, hogy nem a kormány".

    A lefoglalt fegyverekről készült felvétel a sajtótájékoztatón
    A lefoglalt fegyverekről készült felvétel a sajtótájékoztatón
  • Csütörtökön súlyos összecsapások voltak a kelet-jemeni Mukalla városában a hadsereg különböző frakciói közt. Az Al-Dzsazíra úgy tudja, a Szaleh elnökhöz hű elnöki gárda katonái és a rendes katonaság tagjai lőtték egymást. A hírtelevízió szerint az ország lassan, de biztosan halad a polgárháború felé, amióta a hadsereg egyes vezetői a héten elkezdtek átállni az ellenzékhez.

  • Mindent bevet a hatalmához ragaszkodó jemeni elnök, Ali Abdullah Szaleh. Szerdán levelet küldött a lemondását követelő ellenzékieknek, melyben azt ajánlotta, hogy még az év vége előtt tartsanak az országban elnök- és parlamenti választásokat, valamint népszavazást egy új alkotmányról.

    Az Al-Dzsazíra úgy tudja, az ellenzékiek válasza annyi volt, hogy áttanulmányozzák a javaslatot.

    000 Nic557728
  • Kitiltották a tudosítóikat Jemenből, és még az irodájukat is bezárták.

  • A Moszkvában tartózkodó Robert Gates amerikai védelmi miniszter aggódik a jemeni helyzet miatt, de visszautasította a választ arra kérdésre, hogy a jemeni elnöknek azonnal le kellene-e mondania: "Nem hiszem, hogy Jemen belügyeiről kellene beszélnem".

  • Újabb részletek Száleh katonai parancsnokoknak elmondott beszédéből, amit az állami tévé is közvetített: a krízis eszkalálódásáról a média tehet. Az emberek odahaza nézik a műholdas csatornákat, és az ott látottakra igyekeznek választ adni tetteikkel.

  • Motoznak Szanaában a katonák a tüntetők védelmében
    Motoznak Szanaában a katonák a tüntetők védelmében
  • A jemeni ellenzéki koalíció visszautasította Szaleh elnök ajánlatát, miszerint csak a 2012. januári parlamenti választás után vonul vissza. "A következő órák sorsdöntőek lehetnek" - mondta az ellenzki szóvivő.

  • Szaleh jemeni elnök a 2012. januári parlamenti választás után mondana le. Visszautasította azt, hogy anélkül mondjon le, hogy tudja, ki követi őt az elnöki székben. (Szaleh elképzelései szerint az új elnököt a parlament választaná meg.)

    Minderről Szaleh sajtótitkára beszélt újságíróknak azután, hogy főnöke a katonai parancsnokok gyűlésén tette egyértelművé: már a korábban ígért 2013-as év előtt visszavonul.

Vissza az összes bejegyzéshez