Fordulat az arab világban

2011.03.10. 07:14

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A marokkói király alkotmányos reformokat jelentett be

    A marokkói király átfogó alkotmányos reformokat jelentett be, amelyek keretében kiszélesítik az egyéni és kollektív szabadságjogokat, erősebb szerepet kapnak a politikai pártok, valamint nagyobb jogköröket biztosítanak a helyhatóságoknak.

  • Komoly ígéreteket tett népének Mohamed király, aki szerda este rejtélyes hangvételű szózatot intézett a marokkói tévénézőkhöz.

    A király többek közt arról beszélt, hogy a monarchiának hamarosan valódi alkotmánya lehet, amiről népszavazást tervez kiírni. Mohamed arról is beszélt, hogy a tervezett reformok részeként az országnak független igazságszolgáltatása lenne, valódi politikai pártok jöhetnének létre, és több hatalma lehetne a helyi önkormányzatoknak.

  • A marokkói tüntetések kezdete óta először megszólalhat VI. Mohamed király, jelentette a BBC.

  • A Twitteren terjedő üzenetek szerint Marokkóban a kormány átalakításával próbálják elejét venni a tünetéseknek. Állítólag technokrata szakértői kormány válthatja a jelenlegit.

  • Marokkóban is folytatódtak a zavargások, bár ott sokkal prózaibb oka van a lázongásnak. Az arabrevolution hírgyűjtőoldal jelentése szerint az éjjel Tangier városában robbantak ki összecsapások, ahol a tüntetők a magas közüzemi díjak miatt tiltakoztak. Az arab világ eddigi forradalmai során a tüntetők jellemzően békések voltak, és elsősorban politikai reformokat, demokratikus átalakulást követeltek. Marokkóban viszont műs jellegű a tiltakozás, itt a külvárosi szegények lázongása éhséglázadás jellegét öltötte, és a tüntetők erőszakosabbak, provokáció nélkül is hajlamosak a zavargásokra. A vasárnapi demokráciapárti tüntetések szervezői el is határolódtak a zavargóktól.

  • Nem enged a demagógiának, jelentette ki Mohamed marokkói király, miután az alkotmányos reformokért tüntettek Rabatban. Szerinte az ország működő demokráciát épít. (Reuters)

  • A Guardian jelentése szerint Marokkóban, miután a vasárnapi békés tiltakozás zavargásokba torkollt, folytatódtak az erőszakos cselekmények. Az északi kikötővárosban, al-Hoceimában felgyújtottak egy bankot, ahol öten bennégtek. A belügyminisztérium adatai szerint vasárnap a korábban becsültnél többen, az ország 57 városában összesen negyvenezren demonstráltak. A tüntetések szervezői elítélték a zavargásokat, amiket szerintük a focimeccsekről hazatérő huligánok robbantottak ki.

  • A vasárnapi tüntetések eredetileg békésnek indultak Marokkóban, de végül összecsapások robbantak ki, összesen pedig 53 városban vonultak utcára tüntetők. A marokkói Atlantic Radio egyik riportere szerint az erőszak még hétfőn is folytatódott Fes városban. A tüntetések szervezői elítélték az erőszakot, és provokátorokat vádolnak az összecsapások miatt. (Guardian)

  • Marokkóban öt ember meghalt a vasárnapi tüntetéseken az ország északi részében található al-Hukejma városában. Egy felgyújtott bankban találtak az áldozatok összeégett holttesteire. (BBC)

  • Míg Líbiából arról érkeznek a hírek, a hatalom milyen kegyetlenül lépett fel az ellenállókkal szemben, Marokkóban egész más a hangulat. Jó az idő, erőszak nincs, így egyre több ember érkezik a marokkói tüntetésekre a Guardian szerint. Több ezren tüntetnek, a helyszíni riportok alapján pedig még az állami tévé is jelen van, hogy a vezetés így fejezze ki, egész máshogy kezeli a tüntetőket, mint a térség többi részében.

    000 Par6081316
  • Több városban is tüntetnek Marokkóban, de az események egyelőre békés mederben folynak, és nincsenek is túl sokan a tüntetők. Rabatban néhány ezren, Cassablancában és Marrakesben néhány százan vannak. Igaz, néhány twittelő ennél magasabb számokat ír. (Guardian)

  • A vasárnapra meghirdetett marokkói tüntetés néhány résztvevője az alábbi videóüzenetben magyarázza el, miért mennek az utcákra. A videóban szereplő fiatalok azt mondják, elég volt az ország kifosztásából és a korrupcióból. „Mi vagyunk Marokkó ifjúsága, és szeretjük Marokkót"- mondják a videóban, és eloszlatják azokat a híreszteléseket is, hogy lefújták volna a demonstrációt. A marokkói tüntetők céljairól bővebben itt olvashat.

  • A vasárnapra tervezett tüntetésekhez közeledve az egyik közszolgáltató ellen tiltakozók támadtak meg egy rendőrőrsöt és a cég helyi irodáit Tangier-ben. Egyelőre nem biztos, hogy kapcsolat van a szombati eset és a tervezett kormányellenes demonstrációk között, de rohamrendőröknek kellett feloszlatniuk a néhány száz fős tömeget. (al-Dzsazíra)

    Egy tüntető Rabatban
    Egy tüntető Rabatban
  • Alkotmányos rendszert akarnak Marokkóban

    Eddig közel húszezren regisztrálták magukat a marokkói civilek által február 20-ára hirdetett megmozdulásokra a Facebookon. A szervezők több tízezer embert várnak Marokkó nagyobb városaiba, céljuk, hogy reformokat, új alkotmányt és valódi alkotmányos monarchiát kényszerítsenek ki az uralkodó VI. Mohamedtől. A marokkói politikai elit egyelőre nem tart attól, hogy az egyiptomihoz vagy tunéziaihoz hasonló helyzethez alakulna ki az országban, szerintük ugyanis évekkel ezelőtt megindították a reformokat, és amúgy is teljes szólás-, illetve sajtószabadság van.

Vissza az összes bejegyzéshez