Fordulat az arab világban

2011.03.23. 09:07

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • További örömteli hírek: április 23-án, két évvel az eredetileg tervezett után megtartják a helyi választásokat Szaúd-Arábiában. Igaz, demokratikus forulatról egyelőre túlzás lenne beszélni, nők ugyanis továbbra sem vehetnek részt azokon.

  • A Reuters jelentése szerint több tucatnyian tüntettek Rijádban a belügyminisztérium épülete előtt. A Twitteren érkező beszámolók szerint a rendőrök erőszakosan feloszlatták a tüntetést, "lőttek és elrángatták a tüntetőket".

  • Emberi jogi aktivistákat elkeserítette a szaúdi király pénteki bejelentése, amellyel lényegében pénzosztással akarta megvenni az embereket, szerintük ezeket nehéz reformnak nevezni. (CNN)

  • A szaúdi hitszónokok komoly jutalomban is részesültek kiállásuk miatt. A király rendelete alapján 133 millió dollárt költhetnek el mecsetek felújítására, 53 millió dollárból pedig Korán-iskolákat, további 80 millió dollárból az iszlám hitet terjesztő intézményeket hozhatnak létre. A vallási rendőrség - ez botoztathatja meg a jó erkölcsöt sértőket - 53 millió dollárt kapott.

  • A hivatalnokok további intézkedéseket is bejelentettek, például egy korrupcióellenes, közvetlenül a király alá rendelt hivatal felállítását, mely "mindenkire kiterjedő vizsgálatokat folytathat". Bejelentették továbbá, hogy 4,2 milliárd dollárt fordítanak az egészségügy fejlesztésére. A király a hadsereg lojalitását is igyekszik megnyerni, minden katonát előléptetnek. A sajtót viszont megregulázná, elrendelte, hogy a médiának a muzulmán hitszónokok minden utasítását be kell tartania.

  • Pénteken televíziós szózatot intézett népéhez a szaúdi uralkodó. Az elemzők előzetesen azt várták, hogy kormányzati átalakításokat jelent be, de erről szó sem volt. Megköszönte a helyi - kormánypénzen eltartott - hitszónokoknak, hogy nyugalomra szólítottak és fatvát adtak ki a tüntetések ellen, majd névtelen kormányhivatalnokoknak adta át a szót, akik különböző jóléti intézkedéseket jelentenek be, írja Szultan al-Kaszemi egyiptomi újságíró. A közalkalmazottaknak kéthavi extrafizetést, az egyetemistáknak kéthavi extraösztöndíjat ígértek, 800 dollárra emelték a minimálbért és havi 533 dolláros munkanélküli járadékot vezettek be, valamint 250 ezer új lakás építését. A szaúdi állampolgárok pedig fejenként 130 ezer dollár állami hitelt vehetnek fel házépítésre.

  • Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a helyzetet Szaúd-Arábiában, jelentette be Ben Rhodes, a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója. Mint mondta, jelezték a szaúdiaknak is, hogy támogatnak bizonyos általános értékeket a térség minden országában, ebbe pedig a békés gyülekezés és tüntetés joga is beletartozik. (BBC)

  • Az AFP úgy tudja, hogy hárman sérültek meg a siíta tüntetők közül, amikor rendőrök tüzet nyitottak egy szaúd-arábiai városban.

  • A szaúdi rendőrség tüzet nyitott az ország keleti részén, Katifban rendezett tüntetésen, több százan vonultak az utcákon, jelentette az AP.

  • Az Öböl Menti Együttműködési Tanács hat tagországa Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban találkozott, és közös közleményt adtak ki, miszerint bármilyen fenyegetés valamelyik tagállam biztonságára nézve közös fenyegetést jelent mindegyikük számára, ezért azonnal, habozás nélkül, határozott választ adnak rá. Ugyanakkor az nem derült ki, hogy ez pontosan mit jelent. A GCC tagjai: Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein és Omán. (BBC)

  • Az arab világon végigsöprő forradalmi változások nem hagyják érintetlenül még a legkonzervatívabb közel-keleti országot, Szaúd-Arábiát sem. Bár a királyságban nem voltak eddig komoly tüntetések, az utóbbi hetekben aktivisták az interneten követelték, hogy a kőkemény rezsim valamit lazítson állampolgárai szabadságjogain.

    Úgy tűnik a királyi család is meghallotta a változó idők szeleit, legalábbis erre utal az egyik szaúdi herceg mai nyilatkozata, amely szerint el kellene gondolkodni azon, hogy az országban engedélyezzék a nők számára is az autóvezetést. Szaúd-Arábiában a nők másodrendű állampolgárok, akik szinte semmit nem csinálhatnak, semmiről sem dönthetnek egyedül.

    Alvalid bin Talal herceg nem liberalizációról beszélt, hanem gazdasági kényszerről. Szerinte csökkenteni lehetne az ország függését a külföldi munkaerőtől, ha a nők maguk ülhetnének a volájn mögé, és nem kellene erre is férfi szolgát alkalmazniuk a családoknak, ahol éppen nincs mindig kéznél egy báty vagy apa, aki vállalja a sofőr szerepét.

  • A szaúdi hatóságok őrizetbe vettek legalább 22 síita aktivistát, akik a múlt héten tüntettek a közösségüket hátrányosan érintő megkülönböztetések ellen - közölték vasárnap helyi aktivisták. A síiták főképpen a sivatagi királyság keleti részén élnek, itt található az olajkincs nagyobb része. A terület közel van Bahreinhez, ahol a síita többség a közelmúltban a szunnita uralkodó réteg ellen indított tüntetéseket. Szaúd-Arábiában Katíf és a szomszédos Avvámíja városban kezdődtek az első síita tiltakozások, és ezek átterjedtek Hofúf városára is. Követeléseik között szerepel egyebek mellett a bírósági tárgyalás nélkül fogva tartott emberek szabadon bocsátása. (MTI)

  • Bár az utóbbi napokban zajlottak békés tüntetések Szaúd-Arábiában, úgy tűnik, a vezetés megelégelte a dolgot. A belügyminiszter bejelentette, minden tüntetést betiltanak, és ha mégis ilyesmire kerülne sor, a biztonsági erők minden eszközzel fel fogják oszlatni azt. (BBC)

  • A csütörtöki tüntetéssel szemben az ott letartóztatottak szabadon engedését követelő demonstráció békésen zárult, a tüntetők a helyi kormányzóság elé vonultak, majd hazatértek. (CNN)

  • Összesen háromszáz siíta tüntetett Szaúd-Arábia keleti tartományának két városában a jogtalanul letartóztatott siíták szabadon bocsátásáért. A CNN jelentése szerint pénteken egy szókimondó hitszónokot tartóztattak le azért, mert arról prédikált, hogy Szaúd-Arábiának alkotmányos monarchiává kéne alakulnia. Az előző este pedig 22 siíta tüntetőt vettek őrizetbe. Szaúd-Arábiában a szunnita iszlám egyik szélsőséges ága, a wahabizmus az államvallás, a siíták másodrendű polgárok.

  • További engedményekre készül a szaúdi uralkodócsalád, hogy megelőzze a lázadást. Az al-Watan című szaúdi lap jelentése szerint az uralkodó fontolgatja, hogy esetleg megadja a nőknek a választójogot, igaz, egyelőre csak a helyhatósági választásokon. Az ugyanakkor még nem került szóba, hogy a nők esetleg jelöltethessék is magukat. (Guardian)

  • Jelentős politikai és társadalmi reformok bevezetésére kérték a királyt közös nyilatkozatban szaúdi értelmiségiek. Szerintük minden arab vezetőnek tanulnia kell Tunézia, Egyiptom és Líbia példájából, és odafigyelni a fiatalokra. Abdullah király szerdán már többek között 15 százalékos közalkalmazotti fizetésemelést és kedvezményesebb lakáshiteleket ígért.

  • Megelőzendő a zavargások átterjedését országára, a hónapok óta tartó külföldi gyógykezelésből hazatérő király bejelentette, hogy tízmilliárd dollárt, (~2 billió forintot) utal a nemzeti fejlesztési alapba, amely házépítési, üzleti vagy házassági támogatást nyújt a szaúdiaknak. Bejelentette továbbá, hogy a jövőben a munkanélküliek egy évig állami támogatást kapnak. Eddig nem volt különösebb jele, hogy a lázongás átterjedne Szaúd-Arábiába, a tüntetéseket szervező Facebook-csoporthoz ötszáznál is kevesebben csatlakoztak. A csoport március 11-re hirdette meg a "harag napját".

  • Az al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint Rijádban leszállt a hónapok óta tartó külföldi gyógykezelés után hazatérő kírály gépe.

  • Bár a közel-kelet egyik legelnyomóbb országában, Szaúd-Arábiában még nem robbantak ki tiltakozások, a hónapokig tartó külföldi gyógykezelése után hazatérő Abdulah király biztosra megy, bejelentette, hogy megemelik a lakhatási támogatások és egyéb szociális juttatások összegét. A királyság történetében először munkanélküli segélyt is osztanak, a munkanélküliek egy évig lesznek jogosultak a támogatásra. (Guardian)

  • Az olajtermelő országok informális tanácskozást tartanak Rijádban, a szaúd-arábiai fővárosban, hogy áttekintsék az észak-afrikai helyzetet, mondta egy olasz kormányzati forrás a Reutersnek.

  • Abdallah király hamarosan hazatér Szaúd-Arábiába, miután az Egyesült Államokban és Marokkóban járt gyógykezelésen. A szaúdi külügyminisztérium közleménye szerint a 87 éves uralkodó valamikor a jövő hét elején érkezik, már megkezdték az üdvözlő poszterek kirakását Rijádban. (Guardian)

Vissza az összes bejegyzéshez