Fordulat az arab világban

2011.03.29. 14:57

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A korábbi ígéreteknek megfelelően kedden lemondott a szíriai kormány, Aszad elnök pedig természetesen el is fogadta a lemondást. Semmiféle bombasztikus bejelentésről nincs szó, Aszad egyszerűen a kormány átszervezésével próbál az utóbbi napokban reformokat követelők kedvében járni. A következő lépés az évtizedek óta érvényben lévő rendkívüli állapot megszüntetése lehet, ami szintén fontosnak hangzik, de valójában szintén jelentéktelen látszatintézkedés.

  • A BBC monitoringszolgálata szerint a szíriai állami tévében Bassár el-Aszad melletti tüntetéseket közvetítenek az ország több városából. A Syrian Space Channel Damaszkuszból, Aleppóból, al-Haszakából, Himszből és Hamahból sugárzott képein a tüntetők azt skandálják: "Isten, Szíria és csakis Bassár".

    000 Nic559679
  • Egy, az AFP-nek nyilatkozó magas rangú szíriai kormányzati forrás szerint még ma lemond a szír kormány. Az új kabinet 24 órán belül alakulhat meg.

  • Több szíriai diplomata és ellenzéki politikus szerint Aszad szíriai elnök lehet, hogy valóban bejelenti már kedden az 1963 óta érvényben lévő rendkívüli állapot feloldását, de szerintük "legalább olyan rosszat", például egy terroristaellenes törvényt vezet majd be. (BBC)

  • Aszad szíriai elnök kedden beszédet mond, várhatóan bejelenti majd az 1963 óta érvényben lévő rendkívüli állapot felfüggesztését, valamint több korlátozást is eltöröl majd, mondta Faruk al-Saraa alelnök az állami tévében. (BBC)

  • A szíriai hatóságok elengedték a Reuters két újságíróját, akiket még két nappal ezelőtt vettek őrizetbe Damaszkuszban. A két újságíró már Libanonban van. (BBC)

  • Szemtanúk szerint nagyjából négyezer tüntetőt próbáltak könnygázzal feloszlatni a szíriai Deraa városában, lövéseket is hallani lehetett, de ezeket feltehetően csak a levegőbe adták le a biztonsági erők. (AP)

  • Deraában a biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre, akik a szükségállapot felfüggesztését követelték, írja a BBC. Aszad elnök nem sokkal korábban azt mondta, két napon belül fontos bejelentést tesz majd, ami kielégíti majd a tüntetők igényeit.

    000 Par6172018
  • Kiutasították a Reuters tudósítóját Szíriából, miután a helyi hatóságok szakmaiatlannak és hamisnak nevezték beszámolóit az országban tapasztalt eseményekről. A brit hírügynökség közleménye szerint a jordániai állampolgárságú Kaled Jakub Oweis 2006 februárjától múlt péntekig dolgozhatott Damaszkuszban, az információs minisztérium ekkor közölte vele, hogy azonnal el kell hagynia az országot, mert visszavonták a sajtóakkreditációját.

    A hírügynökség főszerkesztője úgy nyilatkozott, sajnálja, hogy a szíriai kormány döntése miatt el kellett hagyni munkatársuknak a forrongó országot, de a Reuters továbbra is elkötelezett a pontos és pártatlan hírszolgáltatás mellett Szíriában is. (FH)

  • A szíriai állami hírügynökség, a Sana szerint felfegyverzett bandák fosztogatják a boltokat és a helyiek lakásait Latakia városában. A rendfenntartó erők és a fosztogatók összecsapásaiban tizen haltak meg és több mint 200 a sebesültek száma. Más források szerint nem fosztogatásról van szó, hanem a kormányellenes lázadókra csapott le a rendőrség és katonaság. (BBC)

  • Az Al-Arabiya tévécsatorna értesülései szerint kedden lemond Szíria kormánya, felfüggesztik az országban több mint 40 éve érvényben levő szükségállapotot, és törlik az alkotmányból azt a részt, ami kimondja, hogy a Baath párt az állami hatalom egyetlen letéteményese. (BBC)

  • Az Egyesült Államok egyelőre nem avatkozik be Szíriában, ahogy azt Líbiában teszi - jelentette ki a CBS televízió interjújában Hillary Clinton amerikai külügyminiszter. Clinton hangsúlyozta, hogy minden ország esete egyedi, és hogy a két ország kormánya különböző mértékben folyamodott az erő alkalmazásához. Az USA elítéli a szíriai erőszakot is, de Líbiában Moammer Kadhafi rendszere odáig ment, hogy a légierőt és a páncélosait is bevetette a polgári lakosság ellen. (MTI)

  • A szíriai kormány szerint tizenkét ember halt meg a Földközi-tenger partján lévő Latakiában lezajlott szombati összecsapásokban. A sebesültek száma mintegy 200, utóbbiak többsége a biztonsági erők tagja volt. Vasárnapra virradó éjjel katonai alakulatokat vezényeltek Latakiába, amelyre átterjedtek az ország déli részén kezdődött, kormányellenes tüntetések.

  • A szíriai biztonsági erők könnygázzal oszlattak fel egy tüntetést az elmúlt napok összecsapásainak helyszínén, Deraa főterén. Latakia kikötővárosban pedig két ember meghalt, ketten megsebesültek, amikor mesterlövészek nyitottak tüzet, mondta egy szíriai tisztviselő az AFP-nek.

  • Szombaton már a második egymást követő napon demonstráltak a kormány reformprogramjának támogatói. Damaszkuszban, Aleppóban, Rakkában, Kamisliben, el-Haszekében, Deir-ez-Zórban, Idlíbben, Tartúszban, Hamában és esz-Szuveidában Bassár el-Aszad államfőt éltették a felvonulók, és a nemzeti egység megvédését szorgalmazták a "külső erők fondorlataival" szemben. A szónokok elítélték az utóbbi napok Szíriával szemben ellenséges információs kampányát.

    A szíriai vezetés csütörtökön jelentette be, hogy a közeljövőben fel szándékozik oldani az 1963 óta érvényben lévő rendkívüli állapotot, új törvényeket fogad el a politikai pártokról és a sajtóról, valamint bírósági reformot hajt végre. (MTI)

  • Népfelkelésre buzdító felhívás jelent meg a Facebook közösségi portálon szombaton, egy nappal azután, hogy Szíria legnagyobb városaiban vérfürdőbe torkollottak a rendszerellenes tüntetések. A felhívásban szombatra népfelkelést hirdettek meg minden szíriai tartományban. Hivatalos közlés szerint pénteken 13-an haltak meg az erőszakkal szétvert tüntetéseken, míg emberjogi aktivisták legalább huszonöt áldozatról tudnak. (MTI)

  • Amatőr videó a pénteken vérbe fojtott ellenzéki tüntetésekről. Szigorúan 18 év felettieknek.

  • Péntek este több ezren tüntettek a kormány mellett Damaszkuszban. Sokan autóikban dudálva és énekelve fejezték ki, hogy támogatják Basir al-Asszad elnök uralmát.

  • Kisebb tömeg gyűlt össze az Al-Dzsazíra damaszkuszi irodája előtt. A néhány száz kormánypárti tüntető azt követeli, hogy az arab hírcsatorna tudósítson arról, hogy valójában mennyire szeretik a szíriaiak Asszad elnököt. Ellenkező esetben azzal fenyegetőznek, hogy elfoglalják és felgyújtják a tévé irodáját.

  • Közleményben foglalkozik az elmúlt napok szíriai eseményeivel az Amnesty International, amely többek közt azt állítja, hogy csak Daraában legalább 55 ember halt meg az utóbbi egy hétben. Az AI azt állítja, hogy név szerint ismerik az áldozatokat, akikről megbízható, helyszíni forrásaik számoltak be.

    Philip Luther, az emberi jogi szervezet közel-keleti és észak-afrikai igazgatója elmondta, hogy "a karhatalom agresszív fellépése újabb példája a szíriai kormány brutális rekaciójára az ellenzéki megnyilvánulások minden formájára". Luther szerint ha a szíriai kormány bármennyit is meg akar őrizni szavahihetőségéből, azonnal véget kell vetnie fegyveresei túlkapásainak.

    Az AI szerint pénteken a karhatalom pénteken Szanamin városában a tüntető tömegbe lőtt, Damaszkuszban pedig sokakat letartóztatott.

  • Mamún Al-Homsi ismert szíriai ellenzéki vezető pénteken kanadai emigrációjából felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen közbe, és akadályozza meg, hogy "Basir Al-Asszad rezsimje civileket mészároljon le".

  • Tíz áldozata van a pénteki kormányellenes tüntetéseknek a dél-szíriai Szamanin városában, mondta egy magas rangú tisztviselő az AFP hírügynökségnek.

  • Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője pénteken kijelentette, hogy Amerika a tüntetők elleni erőszak és az emberi jogi aktivisták letartóztatásának befejezésére szólította fel Szíriát.

  • Három embert megölt a szíriai karhatalom Damaszkusz Muadamieh nevű negyedében, mondták helyi szemtanúk a BBC-nek. Állítólag a kormány emberei autókonvojban rontottak a békésen tüntető helyiekre, akik a dél-szíriai Daraában történt gyilkosságokra emlékeztek.

  • Legalább 20 halálos áldozata van a daraai tüntetéseknek. Az Al-Dzsazíra úgy tudja, a biztonsági erők az u8tán nyitottak tüzet a tüntetőkre, hogy azok megpróbálták felgyújtani a jelenlegi elnök, Basír Asszad apjának bronzszobrát.

    Egy szemtanú szerint a tüntetés teljesen békés volt, az összegyűltek csak szabadságot és a korrupció felszámolását követelték.

  • A szíriai tájékoztatási minisztérium szerint fegyveresek is voltak a daraai tüntetők közt, a biztonsági erők pedig csak viszonozták ezek lövéseit. Legalábbis ezt mondta Reem Haddad szóvivő az Al-Dzazírának.

Vissza az összes bejegyzéshez