Fordulat az arab világban

2011.03.28. 15:35

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fuád Mebazza, az ideiglenes tunéziai elnök új belügyminisztert nevezett ki, jelentette a TAP hírügynökség. (BBC)

  • Az egyiptomi események után, a Tunéziában tárgyaló Ban Kimunt fegyveres kommandósok kísérik.

    Testőrség a kísérő kocsiban
    Testőrség a kísérő kocsiban
  • Hivatalosan is feloszlatták a volt tunéziai kormánypártot, az RCD-t. Ben Ali elnök 23 éves uralma alatt az RCD volt hatalmon. A bírósági teremben az ítélet kihirdetése után hatalmas örömünnep kezdődött, jelentette az AFP.

  • Biztonságosabb a tengerpart Tunéziában

    A Külügyminisztérium szerint az utóbbi időszakban javuló helyi közbiztonsági helyzet alapján, fokozott körültekintés mellett újra biztonságosnak tekinthető a szervezett tengerparti üdülés több Tunéziai településen.

  • A tunéziai miniszterelnök megtartotta a védelmi, az igazságügyi és a belügyi tárca valamint a külügyminisztérium eddigi vezetőjét, de hat minisztérium élére is új vezetőket nevezett ki, miután több miniszter is lemondott az előző héten. (Guardian)

  • Újraindul a sportélet Tunéziában

    Két hónap szünet után, a korábbi államfő elleni tüntetések kirobbanását, majd a zavargások után a hétvégén újraindul a sportélet Tunéziában. A sportminisztérium hétfői tájékoztatása szerint a sportesemények kezdetén mindenütt egyperces csenddel tisztelegnek majd a Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai elnök január 14-i elmeneküléséhez vezető népfelkelés áldozatainak emléke előtt.

  • Két bangladesi halt meg pénteken szívrohamban Tunéziában és Egyiptomban, miután elmenekültek Líbiából, írja egy bangladesi napilap.

    Az újság szerint a bangladesi kormány feIszólította a Nemzetközi Migrációs Szervezetet, küldjön több repülőgépet, hogy felgyorsíthassák a bangladesiek hazaszállítását.

    Becslések szerint eddig 15 ezer bangladesi állampolgár léphette át a tunéziai határt csütörtök óta.

  • "Új korszakba lépünk be, olyan új politikai rendszer keretei között, amely végleg szakít a bukott rendszerrel - mondta televíziós beszédében Fued Mbaza ideiglenes kormányfő.

  • Az oktatási miniszter és a térségfejlesztési miniszter is lemondott Tunéziában. A tüntetők azt követelik, hogy Ben Ali elnök össze korábbi bizalmasa távozzon a kabinetből. (BBC)

  • Tunéziában engedélyezték az Ennáda nevű iszlám mozgalom működését, közölte az AFP hírügynökséggel a szervezet egyik szóvivője. A megbuktatott Zine al-Abidin Ben Ali hatalma alatt tiltólistán voltak. (BBC)

  • Lemondott a posztjáról Mohamed Afif Selbi tunéziai gazdasági és technológiai miniszter, jelentette a TAP állami hírügynökség. A politikus egyike volt annak a két miniszternek, aki még az elűzött Ben Ali elnök alatt is a kabinet tagja volt. Vasárnap Mohamed Gannúsi miniszterelnök is lemondott az ellene indult tüntetések hatására. (Guardian)

  • A tunéziai államfő Bedzsi Kaid esz-Szebszi korábbi államminisztert nevezte ki az ország új kormányfőjévé. Az eddigi miniszterelnök, Mohamed Gannúsi, aki január 17-e óta töltötte be tisztét, pár órával korábban nyújtotta be lemondását, mert mint mondta, nem akar "az elnyomás miniszterelnöke lenni". (MTI)

  • Mohamed Gannúsi tunéziai miniszterelnök lemondásával a tömeg fő köetelése teljesült – mondja a BBC tudósítója. "Ahogy terjedt a hír, az emberek kiözönlöttek az utcákra és a győzelemről énekeltek. Közben a rendőrség továbbra is gyűjt be a tüntetőket, akiket botokkal vernek. A helyzet elég feszült."

  • A tunéziai állami tévé jelentése alapján a BBC azt írja, lemondott Mohammed Ghannouchi tunéziai kormányfő.

    Személye ellen ma is tüntettek Tuniszban, a tüntetők szerint túlságosan közel állt a lemondott Ben Ali elnökhöz, ezért elfogadhatatlan. A mai utcai demonstráción hárman meghaltak.

    A miniszterelnök hosszú beszédben védte meg az átmeneti kormány teljesítményét, aztán egy sajtótájékoztatón bejelentette a lemondását.

    Mohammed Ghannouchi tunéziai kormányfő
    Mohammed Ghannouchi tunéziai kormányfő
  • Több mint egy hónappal Ben Ali bukása után egyre feszültebb a helyzet Tunéziában. Több százan csaptak össze a fővárosban a rendőrökkel, akik a könnygáz mellett éles lőszert is bevetettek az oszlatás során. Három tüntető meghalt. Ez volt a legnagyobb utcai megmozdulás az elnök távozása óta, a tüntetők a miniszterelnök lemondását követelték. (BBC)

  • Sztrájkolni kezdett a tunéziai állami tévé több száz alkalmazottja, mivel elegük van a kormány folyamatos cenzúrájából. A Reuters szerint ezért most nincsenek is hírműsorok a tévében. Az egyik sztrájkoló azt mondta a hírügynökségnek, hogy többé nem hajlandóak nyomás és cenzúra alatt dolgozni, szabadon akarják végezni a munkájukat.

    Az AFP francia hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a főváros, Tunisz központjában szombaton egy tüntetés résztvevői és a a kormányeről csaptak össze erőszakosan.

  • Péntek este az elnök elűzése óta a legnagyobb tüntetést tartották Tunézia fővárosában. A százezresre becsült tömeg az átmeneti kormány távozását követelte. Ben Ali elmenekülése óta egy régi szövetségese van kormányon, aki nyárra ígért választásokat. Ezt a tüntetők nem akarják kivárni.

    A tüntetést könnygázzal és figyelmeztető lövésekkel oszlatta fel a rendőrség. (BBC)

  • Az AP jelentése szerint több ezren tüntettek a dél-jemeni Ádenban Szaleh elnök ellen. A biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre, legalább 19-en megsérültek. Halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

    000 Par6094589
  • Az AFP jelentése szerint a tunéziai válság félrekezelése miatt hamarosan lemond Michele Alliot-Marie francia külügyminiszter. Alliot-Marie beismerte, hogy férjének kiterjedt üzleti kapcsolatai voltak a 23 év után megbuktatott diktátor, Ben Ali szövetségeseivel. Pár nappal a rezsim bukása előtt pedig azt nyilatkozta, hogy Franciaország segíthetne a tunéziai rendőrség kiképzésében, hogy hatékonyabban tudják leverni a tiltakozásokat.

  • Az al-Arabíja jelentése szerint tüntetők tízezrei követelik az átmeneti kormány lemondását Tunéziában.

  • Keményen önkritikus beszédet mondott Kuvaitban, az első öbölháború lezárásának 20. évfordulóján David Cameron. A brit miniszterelnök szerint országa bűnös, már-már rasszista előítéletből azt képzelték, hogy a muzulmánok képtelenek a demokráciára. Elítélte azt az évtizedes brit gyakorlatot, hogy "elnyomó rezsimeket" támogattak a stabilitás érdekében. Ezt beszédében "rossz választásnak" nevezte, hiszen "a jelenlegi események is igazolják, hogy ha megtagadják az emberektől az alapvető jogokat, az nemhogy nem garantálja a stabilitást, hanem éppen ellenkezőleg, veszélyezteti azt". (Guardian)

  • Tunézia hivatalosan is kérte az elűzőtt Ben Ali feleségének, Leila Trabelsinek a kiadatását, állítja a külügyminisztérium egyik tisztviselője. (BBC)

  • Hivatalosan is kérvényezte a január 14-én megbuktatott és az országból elmenekült diktátor, Zine al-Abidin Ben Ali kiadatását Szaud-Arábiábá az új tunéziai kormány. A 23 évi uralom után megbukott Ben Ali állítólag kórházban lábadozik, mert elmenekülése után szélütést kapott. A tunéziai átmeneti kormány bíróság elé akarja állítani az elnökségét megdöntő tüntetéseken történt halálesetek miatt. (BBC)

  • Az elmúlt hetek viszonylagos nyugalma után már zsinórban a második napon tüntetnek Tuniszban. Vasárnap a rendőrök már a levegőbe is lőttek, hogy feloszlassanak egy demonstrációt.

    A miniszterelnöki hivatal előtt harmincezren gyűltek össze, és azt kiabálták, a miniszterelnöknek mennie kell, mert nem akarják Ben Ali barátait látni a hatalomban. A tüntetők szerint Ben Ali bukása óta, az átmeneti kormány alatt sokat romlott a biztonsági helyzet is, megugrott a bűnözés. (Reuters)

    000 Par6079817
  • A tunéziai ideiglenes kormány általános amnesztiát hirdetett pénteken a politikai foglyoknak, és szociális intézkedéseket hozott a legszegényebbek támogatására. Egy korábbi, feltételekhez kötött amnesztia mintegy 3 ezer emberre vonatkozott, s ezt terjesztik ki még 3-500-ra. A rendeletet a közeli napokban hozzák nyilvánosságra. A kormány közölte, hogy további 50 ezer családnak ítélik oda a legszegényebbeknek járó állami támogatásokat áprilistól. Kiosztanak ingyenesen 25 ezer társadalombiztosítási kártyát. Véglegesítik azokat az építőmunkásokat, akik 2000 óta folyamatosan a közszolgáltatásban dolgoznak, és meg fogják kapni az ipari munkásoknak járó minimálbért. (MTI)

Vissza az összes bejegyzéshez