Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tíz áldozata van a pénteki kormányellenes tüntetéseknek a dél-szíriai Szamanin városában, mondta egy magas rangú tisztviselő az AFP hírügynökségnek.

  • illiam Gortney amerikai altengernagy pénteken arról beszélt, hogy Amerika mindent megtesz azért, hogy elvágja a kommunikációs csatornákat a Líbiában szétszórt kormánycsapatok és Kadhafi Tripoliban található parancsnoksága közt.

  • Minden eddigi tervnek és logikának ellent mondva Nicola Sarkozy francia elnök pénteken közölte, hogy szerinte mégsem kellene átadni a Líbia elleni katonai akció irányítását a NATO-nak, mert az "Kadhafi érdkeit szolgálná".

    A líbiai konfliktusban eddig is hiperaktív Sarkozy ezt az elméletét mindössze azzal támasztotta alá, hogy a NATO kötelékébe nem lehetne bevonni olyan arab országokat, mint Katar és az Egyesült Arab Emírségek. Sarkozy ezzel feltehetően arra próbált célozni, hogy ezek az országok részvétele nélkül Kadhafi könnyen nevezhetné az országa elleni támadásokat modern keresztes háborúnak, ami komoly propagandafegyver lehetne számára.

    Sarkozy szerint a NATO katonai gépezetét igenis használni kellene az akcióban, a politikai irányításnak azonban az eddigi 11 szövetséges ország kezében kellene maradnia.

    Sarkozy kijelentése mindenesetre, ha valóban komolyan gondolja, súlyos konfliktusokhoz vezethet a nyugati hatalmak közt. Korábban ugyanis arról volt szó, és az amerikaiak és az angolok is ehhez tartották magukat, hogy a NATO napokon belül átveheti a Líbia elleni akció irányítását.

  • Ukrajna is elindított egy hajót Líbiába, de ez természetesen nem a NATO-műveletben vesz részt, hanem az ukrán állampolgárok evakuációjában. A Konsztantyin Olsovszki nevű partraszálló hajó egyébként érdekes konstrukció, mivel fegyverzetébe integrálták a BM-21 Grad rakéta-sorozatvetőt, konyhanyelven a katyusát. Ezzel a partraszálló katonáknak nyújthat tűztámogatást.

    Konsztantyin Olsovszki (Fotó: NATO)
  • A Reuters hírügynökség úgy tudja, pénteken Líbiában előléptették az ország valamennyi fegyveres testületének valamennyi tagját. Az indoklás szerint azért, mert hősiesen és bátran harcolnak a gyarmatosító keresztesek elleni háborúban.

  • Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője pénteken kijelentette, hogy Amerika a tüntetők elleni erőszak és az emberi jogi aktivisták letartóztatásának befejezésére szólította fel Szíriát.

  • Három embert megölt a szíriai karhatalom Damaszkusz Muadamieh nevű negyedében, mondták helyi szemtanúk a BBC-nek. Állítólag a kormány emberei autókonvojban rontottak a békésen tüntető helyiekre, akik a dél-szíriai Daraában történt gyilkosságokra emlékeztek.

  • Tárgyalna az ellenzékkel a líbiai kormány, mondta az Afrikai Unió Addisz-Abeba-i értekezletéd Abdul_Ati al-Obeidi volt líbiai miniszterelnök. Azt is mondta, hogy hajlandóak az AU által kijelölt útiterv szerinti politikai reformokra.

  • Több hírügynökség is úgy tudja, hogy van halálos áldozata a pénteki ammani összecsapásoknak, amelyek a kormánypárti és ellenzéki tüntetők közt robbantak ki. Állítólag egy 57 éves családapát vertek meg úgy a rendőrök, hogy a kórházban belehalt sérüléseibe.

  • Végrehajtotta első bevetését líbia felett a Katari Légierő. Az arab állam hat Mirage-2000-est küldött, ezek egyike egy ugyanilyen francia géppel párosítva vett részt az akcióban. (al-Dzsazíra)

  • A BBC nagy tekintélyű tudósítója, John Simpson is azok közt az újságírók között volt, akiket Tripoli Tazsúra nevű külvárosába vittek a líbiai kormány emberei, hogy megmutassák nekik a szövetséges légicsapások eredményét.

    Kadhafiék azt próbálták bemutatni, hogy a nyugati hatalmak civil célpontokat is lőnek, Simpson szerint azonban igyekezetük elég átlátszó volt.

    "Egy állítóllag rakétatámadást szenvedett tanyát mutattak nekünk. Volt ott pár rakétadarab meg egy kis lyuk a földön, ahova valami leeshetett. A ház falain lévő kis lyukak viszont egyértelműen nem repeszektől származtak, ahogy állították nekünk, hanem kézifegyverekből. Elég amatőr módon oldották meg az egészet."

  • Az orosz hírszerzés információi szerint a NATO szárazföldi beavatkozást tervez Líbiában - írja a Lenta.ru orosz online lap. A művelet április végén indulhat meg.

    Korábbi hírek szerint mozgósították az amerikai USS Bataan tengerészgyalogos egységet. A USS Kearsarge partraszálló hajó már Líbia partjainál van, jelenleg kutató-mentő feladatokat lát el. A Kearsarge helikoptere mentette ki a lezuhant F-15-ös pilótáját.

  • Az Al-Arabiya hírtelevízió úgy tudja, az utóbbi 48 órában tárgyalt egymással Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök, és egyik magas rangú egykori tábornoka, aki a héten átállt a Szaleh távozását követelő ellenzékiekhez. Részleteket nem tudni a tárgyalásokról.

  • Már-már eurovíziós flottafelvonulássá kezd változni a líbiai blokád. Most Bulgária jelentette be, hogy egy fregattal támogatja aze mbargó fenntartását. A Drazki nevű hajó Belgiumban készült, az ugyanide vezényelt román Regele Ferdinandnál jobban felszerelt egység.

    A Drazki Várnában (Fotó: militaryphotos.net)
  • A Pentagon nyilvánosságra hozta a Líbia elleni csütörtöki légitámadások részleteit. E szerint a szövetségesek összesen 16 Tomahawk robotrepülőt lőttek ki az észak-afrikai országra, és 153 repülős bevetést hajtottak végre az utóbbi 24 órában.

  • A bahreini biztonsági erők feloszlattak néhány kisebb tüntetést Manamában, az ország fővárosában, jelentette a Reuters hírügynökség.

    A kormányerők eleve mindent elkövettek azért, hogy pénteken, a legnagyobb tüntetésekk napján a lehető legkisebbek legyenek az ellenzéki megmozdulások. A vérosba vezető utakon mindenütt katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel, és a levegőben folyamatosan helikopterek cirkáltak.

    Ennek ellenére néhány száz férfi mégis össze tudott gyűlni a siíta többségű Diraz településen, ahol azt kiabálták, hogy "le a rezsimmel", miközben feketébe öltözött asszonyok a Koránt tartották a magasba. A tüntetésnek azonban száz rohamrendőr nagyon gyorsan véget vetett. Egy másik településen könnygáz segítségével oszlattal fel mintegy száz tüntetőt, és állítólag söréttel is közéjük lőttek.

  • Kövekkel dobálták meg egymást kormánypárti és ellenzéki tüntetők Ammanban, Jordánia fővárosában. A hírügynökség úgy tudja, a vízágyúkat is bevető rendőrség véget vetett az összecsapásoknak.

  • Legalább 20 halálos áldozata van a daraai tüntetéseknek. Az Al-Dzsazíra úgy tudja, a biztonsági erők az u8tán nyitottak tüzet a tüntetőkre, hogy azok megpróbálták felgyújtani a jelenlegi elnök, Basír Asszad apjának bronzszobrát.

    Egy szemtanú szerint a tüntetés teljesen békés volt, az összegyűltek csak szabadságot és a korrupció felszámolását követelték.

  • A szíriai tájékoztatási minisztérium szerint fegyveresek is voltak a daraai tüntetők közt, a biztonsági erők pedig csak viszonozták ezek lövéseit. Legalábbis ezt mondta Reem Haddad szóvivő az Al-Dzazírának.

  • Valamennyi arab ország közül eddig a forrongó Szíriából a legnehezebb pontos képet kapni az eseményekről. Asszad diktatúrájánál kevés keményebb van a világon, ennek megfelelően nem létezik független média.

    Külföldi újságírók sem dolgoznak szabadon az országban, és bár a nagy nemzetközi tévécsatornáknak és újságoknak van az országban tudósítójuk, azok most alig tudják végezni a dolgukat. A BBC damaszkuszi tudósítója például ma arról számolt be, hogy megpróbált eljutni a legnagyobb tüntetéseknek otthont adó Daraába, de a városnak még a közelébe sem jutott.

    Az arab világban talán a legügyesebben mozgó Al-Dzsazírának sincsenek emberei a tüntetések helyszínén, így szinte lehetetlen megtudni, pontosan mi történik. Az egyik információs forrás a szíriai kormánypropaganda, ami nyilván tele van hazugságokkal, a másik pedig a például Daraában élő bátor polgárok, akik vállalják a nyugati média tájékoztatását, és videófelvételeket csempésznek ki vagy töltenek fel az internetre.

  • Érdekes megfigyelni, hogy szemben az eddigi arab felkelésekkel, Szíriában minden ellenzéki megmozdulás mecsetekből indul ki, vagy ott is zajlik. Így volt ez az eddigi legnagyobb megmozdulásoknak otthont adó Daraában, és most már az ország két legnagyobb városában, Damaszkuszban és Aleppóban is a hatalmas, építészetileg is világhíres központi mecsetek váltak a tüntetések központjává.

  • A hatalmas pénteki tüntetéseken Jemenben európai trükköket is bevetettek. A fővárosban utcára vonult sok tízezer ember mind piros cédulát lobogtatott, miközben azt kiabálta, hogy "a nép piros lapot ad az elnöknek". Egy tüntetőtől a BBC azt is megtudta, hogy a tömeg az elnöki palotához akart vonulni, de erről a tervről végül letettek, mert attól tartottak, összecsapásba keverednének a kormány mellett demonstrálókkal.

  • A daraai tüntetők felgyújtották Hafez al-Asszád, a jelenlegi elnök apjának a városban álló szobrát, tudta meg helyszíni forrásoktól a BBC.