Kadhafi állítólag tanácsadói szerepre készül

2011.02.23. 23:02

Moamer el-Kadhafi egyfajta "Nép Atyja" tanácsadói szerepre készül bármilyen új líbiai vezetés mellett, mondta a líbiai vezető egyik fia, Szádi a Financial Timesnak adott telefonos interjújában. Szádi azt is elmondta, hogy az elmúlt napokban fokozatosan előtérbe tolt bátyja, Szaif új alkotmányon dolgozik, erről pedig hamarosan bejelentést is tesz.

Azt nem jelentette ki, hogy Szaifot szánnák az ország új vezetőjének, és az sem világos, hogy Kadhafi pontosan milyen jogkörökkel és befolyással rendelkezne, esetleg egy Fidel Castróhoz hasonló háttérbe vonulásra készül-e.

Kedd esti beszédében Kadhafi már beszélt valamiféle reformokról, és másodszülött fiának, Szaifnak az előtérbe helyezéséről, azonban eddig csak új médiatörvényről és az erőszakot kivizsgáló bizottságról lehetett tudni.

Szádi pozitív földindulásnak nevezte a véres zavargásokat, amelyek szerinte megágyaznak a szükséges reformoknak. Ezekről azonban ő sem árult el részleteket. Ahogy korábban Moamer Kadhafi és Szaif, Szádi is azt állította, hogy sok tüntető drogok befolyása alatt áll.

Már korábban is érkeztek ilyen hírek, de a rezsim vezetéséből először ismerte el, hogy hadihajókat és vadászbombázókat is bevetettek, állítása szerint a Bengázihoz közeli fegyverraktárakat támadták. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek távol estek a lakott városrészektől.

A lépésre szerinte azért is szükség volt, mert "az al-Kaida több ezer fegyverese" van Líbiában, akik a káoszt kihasználva próbálják megszerezni a keleti országrészt a legitim tüntetőktől. Szerinte a fegyverraktárak elpusztítása volt az egyetlen megoldás, hogy a fegyverek ne kerülhessen rossz kezekbe, és okozzanak további problémát, akár Afganisztánban is.

Azt állította, hogy 2010-ben a brit kormány is SAS-kommandósokat küldött Líbia keleti részében, hogy kiképezzék a biztonsági erőket, mivel az al-Kaida elleni küzdelemre számítottak a térségben.

Ellentmondva a más forrásokból érkező híreknek, Kadhafi egykoron profi focista fia szerint az ország 85 százaléka nagyon nyugodt és békés, Tripoliban pedig a lakosok fele normális életvitelben dolgozik.

A hadsereg még mindig nagyon erős, ha kell odaküldik a katonákat az olajmezők védelmére, állította. A posztjukról lemondott líbiai diplomaták pedig nem nagyon aggasztják.