Chilei földrengés Japánban is pusztított már

2011.03.11. 10:46 Módosítva: 2011.03.11. 10:53

Emberemlékezet óta a 2004-es volt a legtöbb halálos áldozatot követelő cunami okozta természeti katasztrófa a földön. Az Indiai-óceánon pusztító szökőárban kétszázezer ember halt meg.

1883-ban az indonéziai Krakatau kitörése után 36 ezer embert pusztított el a negyven méter magas szökőár.

A 20. században Chilében és Alaszkában is földrengés okozott hatalmas szökőárt. A nagyobbik Chilében történt, 1960-ban. A Richter-skála szerinti 9.5 erősségű földrengés, majd az ezt követő szökőár miatt összesen kétezren haltak meg, de a cunami még Japán partjainál is szedett áldozatokat. Összesen háromezren sérültek meg és kétmillióan maradtak hajlék nélkül.

Az 1964-es alaszkai 9.2 erősségű földrengés következtében kilencen haltak meg, azt azt követő cunami viszont már több mint száz áldozatot szedett.

Szökőár nélkül, de az utóbbi évezred talán legpusztítóbb földrengése a kínai Tangshanban volt 1976-ban. A hivatalos adatok szerint az áldozatok száma mintegy 240 ezer volt, nem hivatalos becslések szerint azonban a 800 ezret is elérte.

Az utóbbi hetekben a csendes-óceáni térségben különösen sok földrengés pusztított. A legnagyobb kárt Új-Zélandon okozta, ahol elpusztította Christchurch házainak jó részét. Több száz ember vesztette életét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport