Nincs csernobili veszély Fukusimában

2011.03.11. 22:05 Módosítva: 2011.03.12. 09:09

A 8,9-es erősségű japán földrengésben bajba jutott fukusimai atomreaktor irányítói arra készülnek, hogy a reaktor hermetikus védőépületéből a környezetbe engedjék az épületben felgyülemlett gőz egy részét, és ezzel lecsökkentsék ott a nyomást.

Mennyire veszélyes ez a művelet? – kérdeztük Aszódi Attilát, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóját. "A reaktorokat a leállás után is hűteni kell, mivel a besugárzott üzemanyagban végbemenő radioaktív bomlás hőt termel. Ehhez pedig áram kell, a reaktor leállított állapota mellett is" – mondta.

A földrengés miatt a telephelyen megszűnt az áramellátás. Az ilyen esetekre dízelgenerátorok állnak rendelkezésre az atomerőművekben, a Fukushima atomerőműben azonban egyelőre nem ismert műszaki hiba miatt egy óra elteltével ezek is kiestek. Közben hordozható dízelgenerátorokat szállítottak az atomerőműbe, hogy azok felhasználásával állítsák helyre a vészhelyzeti áramellátást.

Csernobili méretű katasztrófára semmiképpen sem kell számítani. A legrosszabb, ami történhet az lehet, hogy megsérül a reaktor üzemanyaga, és a radioaktív szennyeződés bejut a hermetikus védőépületbe, vagyis abba az épületbe, ahol a reaktor van, de ha a rendszerek jól működnek, a szennyeződés az épületben marad.

Valószínűleg az üzemanyag vagy a hermetikus védőépület sérülését szándékoznak megakadályozni a japán szakemberek azzal, hogy a jelenleg kevés radioaktivitást tartalmazó gőzt kiengednék a hermetikus védőépületből a környezetbe. Ebben az esetben minimális radioaktív szivárgás érheti a környezetet, de a japán hatóságok erre felkészültek, mivel három kilométeres körzetben háromezer embert telepítettek ki, valamint a 3 és 10 kilométer közötti távolságban a lakosság elzárkóztatását rendelték el, vagyis arra kérték az embereket, hogy maradjanak otthon és tartsák zárva az ablakokat.

Aszódi Attila szerint ilyen rövid idő elteltével nem lehet megmondani, hogy emberi hiba okozta-e a balesetet, de kiemelte, hogy - bár Japán földrengésveszélyes hely - ekkora rengésre nehéz felkészülni, ráadásul gyakorlatilag egész nap reng a föld, legutóbb 6-osnál is nagyobb erősségű rengést mértek.

A TEPCO (Tokiói Energetikai Társaság) legfrisebb közleménye szerint megkezdték a gőz lefúvatását a hermetikus védőépületből.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport