Álmában érte a családot a halál

2011.03.13. 12:25
Egy öttagú családot gyilkoltak meg Ciszjordániában, ahol a katonaság és a rendőrség is rendkívüli készültségben várakozik az esetleges zavargások elkerülése miatt. Az Izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu szerint a gyilkosság nem befolyásolja a területre tervezett több száz újabb telepes otthon megépítését.

Újabb több száz zsidó telepes otthon ciszjordániai építéséről döntött a vasárnap az izraeli kormány. A döntés egy nappal azt követően született meg, hogy a ciszjordániai Náblusz közeli Itamar telepen szombat hajnalban hidegvérrel megöltek egy zsidó házaspárt és három gyermeküket.

Az öttagú családot álmában érte a támadás, egy betolakodó hajnali egy körül lépett be a családi házba, majd végzett a 36 éves apával, 35 éves feleségével, tizenegy és négy éves gyerekeikkel és három hónapos újszülöttükkel. A család tagjait álmukban, késsel gyilkolták meg.

Az esetet a család egy életben maradt gyermeke, a tizenkét éves Tamar jelentette a helyi rabbinak. Ő és két másik testvére túlélték a támadást. A tettes vagy tettesek után az izraeli hadsereg hajtóvadászatot indított.

Az izraeli rendőrséget rendkívüli készültségbe helyezték, hogy megelőzhessék az esetleges bosszútámadásokat az előző napi merénylet után. "Megemeltük vasárnap a készültség szintjét, hogy készen álljunk bármiféle zavargás kezelésére" - mondta az AFP-nek Micky Rosenfeld rendőrségi szóvivő, hozzátéve, hogy az áldozatokat vasárnap temetik el Jeruzsálemben.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője arról számolt be, hogy a Ciszjordánia egész területén állomásozó katonákat arra szólították fel, hogy "éberen figyeljenek" az esetleges bosszútámadásokra.

A szombat hajnali merénylet miatt "mély felháborodását" fejezte ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, aki egyben nyugalomra intette a telepeseket, mondván: az elkövetőnek hadbíróság előtt kell majd felelnie tette miatt. "Ha valaki a saját kezébe veszi a törvényt, akkor az többé nem törvény" - fogalmazott a miniszterelnök, "felelősségteljes viselkedést" kérve az izraeliektől.

A kormányfő később arra kérte a palesztín hatóságokat, hogy segítsenek kézre keríteni a bűnöst, vasárnapra pedig rendkívüli ülésre hívta össze a telepes politikával megbízott miniszteri bizottságot, hogy felhatalmazást adjon az újabb telepes otthonok megépítésére.

Netanjahu szerint a zsidó család elleni palesztin támadás nem mérsékli a telepes otthonok létesítésének az ütemét.

A döntés várhatóan a nemzetközi közösség aggodalmát váltja ki, és erősíti azt a palesztin elhatározást, hogy a palesztinok nem térnek vissza a béketárgyalásokhoz.

A folyamatot azt követően függesztették fel, hogy az izraeli kormány novemberben nem volt hajlandó meghosszabbítani a telepbővítésre kivetett 10 hónapos moratóriumot.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport