Már tízezer halottja lehet a földrengésnek Japánban

2011.03.14. 01:14 Módosítva: 2011.03.14. 01:18
Három erőmű is meghibásodott a földrengés miatt, 190 embert ért sugárfertőzés. Az erőművek kiesése miatt április végéig áramszünetek lesznek, és előrejelzések szerint három napon belül újabb nagy erejű földmozgás várható.

Két nappal a Japán sújtó, Richter skála szerint 8,9-es erősségű földrengés, a nyomában kialakult cunami után a hivatalos források is elismerték, hogy a halottak száma elérheti akár a tízezret is. A földrengés szakértők szerint minden idők negyedik legerőssebb megfigyelt földmozgás volt.

A Japánt sújtó földrengés, szökőár és az atomenergetikai szükséghelyzet összesített kárösszege amerikai biztosítási szakemberek több lehet százmilliárd dollárnál is. A japán nemzetgazdaság még nagyobb kárral számolhat, többek közt azért, mert a földrengés miatt bizonytalan időre szünetel a termelés az ország legnagyobb autógyáraiban is.

Megnövekedett sugárzás

A földrengésben megsérült a Tokiótól nagyjából 270 kilométerre levő Fukusimában található két atomerőmű hűtőrendszere, túlnyomás lépett fel az erőművekben. Szombaton délelőtt óriási robbanás rázta meg a Fukusima 1-es erőművet, később azonban kiderült, hogy csak a reaktor burkolata omlott le, miután a hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant.

A robbanás miatt 190 ezer embert telepítettek ki, vasárnap pedig bejelentették, hogy 190 embert ért sugárzás a baleset során. Az erőmű közelében vasárnap megnövekedett sugárzást mértek, feltehetően a hatos reaktorblokkból ered, ahonnan radioaktív gőzt eresztettek ki, mert - akárcsak korábban egy másik, az egyes számmal jelölt blokknál - itt is leállt a hűtőrendszer, ezért fennáll a magolvadás veszélye.

Két másik erőműnél is történt kisebb rendszerhiba, alacsony szintű riasztást kellett elrendelni az Onagava mellett található erőműben és a Tokiótól mindössze 120 kilométerre lévő Tokai atomerőműben is. Az Onagava egyik turbinájában pénteken tűz ütött ki, de ezt eloltották. Egy másik reaktornál visztont vízszivárgást észleltek, a leszerelés előtt álló Tokai esetében pedig az egyik  reaktor hűtési rendszerének szivattyúja állt le. A hibák egyik esetben sem veszélyeztetik azonban egyelőre a környezetet.

A három atomerőmű meghibásodása miatt előre tervezett áramszünetek voltak Japánban mindenhol, a hivatalos közlések szerint április végéig naponta kétszer, akár négy órán át is szünetel majd az áramellátás.

Újabb földrengés jöhet

Közben Tokióban időleges élelmiszerhiány van, az emberek kiürítették az élelmiszerboltokat, és az utánpótlás akadozik. A benzinkutaknál több kilométeres sor áll, mivel az emberek fel akarnak készülni egy esetleges újabb földrengésre is. A japán meteorológiai hivatal elérejelzése szerint ugyanis 70 százalék az esélye annak, hogy a következő három napban 7-es vagy annál erősebb földrengés rázza meg Japánt.

Ráadásul néhány hetes inaktivitás után a Japán déli részén lévő Sinmoedake vulkán hamufelhőt és köveket lövell a japán meteorológiai intézet szerint. Nem tudni, hogy a vulkáni aktivitás a pénteki földrengéshez köthető-e.

Eközben a mentési műveletek nagyon nehezen végrehajthatóak az ország északkeleti részében, egyelőre nagyrészt csak helikopterrel lehet megközelíteni a cunami sújtotta Mijagi tartomány egyes részeit. Ezeken a területeken élelmiszerhiánytól tartanak, és a súlyos sérültek elszállítása is gondot okoz.

2-300,a  cunami által elsodort testet találtak meg Szendai partjainál, 10 ezer ember pedig még mindig eltűntként szerepel a nyilvántartásban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport