Tovább nőtt a japán veszteséglista

2011.03.28. 07:41 Módosítva: 2011.03.28. 13:01
A japán rendőrség legfrissebb adatai szerint a március 11-i földrengés és szökőár halálos áldozatainak száma 10 872, emellett 16 244 embert még mindig eltűntként tartanak számon.

A második világháború utáni legsúlyosabb katasztrófában 240 ezer ember talált menedéket a kialakított 1900 központban. Összesen 18 ezer ház dőlt romba és 130 ezer épület szenvedett károkat, főként a tengerparti zónákban.

A legtöbb halálos áldozat Mijagi prefektúrában volt, az új adatok szerint 6627, Ivate prefektúrában 3213-an haltak meg, Míg prefektúra veszteséglistája 974 halott.

A természeti katasztrófa halálos áldozatai közül 7270-et sikerült már azonosítani, 6860 áldozat holttestét már ki is adták a hozzátartozóknak.

000 Hkg4739188

Várhatóan a halottak száma a közölt adatokhoz képest tovább nő majd, mert egész családok vesztek oda, így az emberek eltűnéséről nem is kaptak információt a hatóságok.

Helyi idő szerint hétfő reggel cunamiriadót rendeltek el egy újabb, 6,5-es erősségű földrengés miatt, de kilenc előtt le is fújták. Az első hírek szerint nem okozott károkat.

Sugárszennyezett a tengervíz

A japán atomenergia-biztonsági ügynökség bejelentette: magas a tengervíz sugárszennyezettsége a Fukusima-1 atomerőmű ötös és hatos reaktorának közelében is.

000 Hkg4739395

A radioaktív jód szintje a vízben 1150-szer haladja meg a határértéket. Mindeddig az atomerőműtől délre, a megrongálódott egyes, kettes, hármas és négyes reaktor mellett vettek mintát a tengervízből, és vasárnap ott a jód-131-es izotópjának a mértéke kétezerszerese volt a határértéknek.

Közben egyre több vállalat újrakezdi a termelést Japánban: hétfőn a Toyota indított be két gyárát a szigetország területén, illetve a Mazda is azt tervezi, hogy a nap folyamán megnyitja üzemeit.

Közös sírba temették az áldozatokat

Japán északkeleti részén a megrongálódott krematóriumok helyreállítása az egyik legfontosabb feladat a sok halott miatt. Japánban a hamvasztás elengedhetetlen része a temetési szertartásnak.

Natori falucskában a természeti katasztrófa óta a múlt szombaton indulhattak újra a hamvasztások, miközben a hozzátartozók áhítatát zavarta a helyreállításon dolgozó munkások lázas tevékenysége.   
A földrengés és az azt követő szökőár több mint tízezer halottat követelt. A halálos áldozatokat a krematóriumok hiánya miatt közös sírba temették. A hatóságok ugyanakkor megígérték, hogy később a holttesteket a buddhista hagyományoknak megfelelően elhamvasztják.
Egyedül Natori településen hatszázan haltak meg, és 800 az eltűntek száma. Négy további krematórium üzembe helyezését szombatra tervezték, s a feladattal megbízott szakértők abban bíznak, hogy két másik hamvasztókemence egy héten belül működőképes lesz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport