Előd
5 °C
11 °C

500-szoros radioaktivitás a pozsonyi esőben

2011.03.30. 12:39 Módosítva: 2011-03-30 19:44:28
Szlovák beszámolók szerint március 29-én a szokásos sugárzási érték 500-szorosát mérték az esőcseppekben feldúsult jód-131-es izotóp miatt a pozsonyi Comenius Egyetem szakemberei. Ez azonban nem jelent veszélyt, a háttérsugárzás sem növekedett.

A szlovákiai jelenség arra utal, hogy a megsérült japán atomerőműből elszabadult radioaktív jódizotópfelhő a magas légkörben elérhette Európa közepét, így Magyarország területét is.

Ez első hallásra ijesztően hangzik, de valójában nem jelent semmiféle veszélyt. A szlovákiai érték a szokásosnak ugyan sokszorosa, de még így is töredéke az egészségügyi határértéknek. Fontos, hogy ez nem jelenti azt, hogy a háttérsugárzás emelkedett volna Pozsonyban. Egy pozsonyi egyetem neve elhallgatását kérő kutatója kérésünkre az imént ellenőrizte a háttérsugárzást a laboratóriumában található műszerrel, és az ott jellemző, normális értéket kapta. A kutató elmagyarázta, hogy a magas légkörben vándorló izotópfelhőben található jód-131 a kicsapódó esőcseppekben koncentrálódik, ennek köszönhető az eredmény.

Mai, Nem kell félnünk a jódizotóptól című cikkünkből egy csomó további fontos és érdekes dolgokat megtudhat a nyolc nap felezési idejű jód-131-esről, és hogy miért nincs semmi értelme jódtablettákkal tömni magunkat.

Turai István, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) megbízott főigazgatója a hvg.hu-nak elmondta, hogy Budapesten folyamatosan mérik a radioaktív izotópok légköri jelenlétét és a háttérsugárzást. Ez utóbbi nem emelkedett a fukusimai események óta.

A kedd reggel levett egyhetes mintában az OSSKI is magasabb jód-131 koncentrációt mért Budapesten: 100 mikroBq-s radioaktivitást tapasztaltak. Ez a korábbinak az ötszöröse, tízszerese, de Turai István szerint ez is milliárdodnyi része az emberre esetleg veszélyes sugárzási szintnél.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.