Hatalmas büntetés a polgármesternek ingyen jegyekért

2011.04.02. 11:59
40 ezer dollárra büntették a Los Angeles-i polgármestert, mert nem tudta bizonyítani, milyen hivatalos okból vett részt koncerteken, meccseken ingyen jegyekkel.

A kiszabható legmagasabb büntetést, 40 ezer dollárt javasolnak Los Angeles polgármesterének ügyében. Antonio Villaraigosa nem tudta bizonyítani, milyen okokból fogadott el ingyen jegyeket különböző eseményekre. A város etikai bizottsága és a California Fair Political Practices Commission egyaránt az eddig példa nélküli bírság kiszabását javasolta.

Szerepe volt a Spice Girls-koncerten?

A polgármester nem tervezi, hogy fellebbezne, ugyanakkor nyilatkozatában hangsúlyozta: nem az ingyen jegyek miatt vett részt az eseményeken, hanem polgármesteri funkciójának értelmében kellett azokon megjelennie.

A demokrata párti polgármester elmondta: 2005 és 2010 közt háromezer eseményen vett részt, és az idézett esetek nyilvános mgejelenéseinek csak egy részét jelentik.

Az illetékes szervek az ingyen jegeket abban az esetben nem értelmezik ajándékként, ha ott a hivatalos személynek valamilyen ceremoniális funkciója van. 21 esetben ilyenről azonban nem tudott beszámolni Villaraigosa. Ezek közt volt egy Spice Girls- és Shakira-koncert, az American Idol döntője, az Oscar-díj gálája és a Los Angeles Lakers és a Dodgers mérkőzései.

Los Angeles 2010-ben szavazta meg, hogy hivatalnokai nem fogadhatnak el ingyen jegyeket akkor sem, ha az adományozó üzleti kapcsolatban áll a várossal. A választott képviselőknek egyébként minden ajándékukról be kell számolniuk, hogy elkerüljék a korrupció minden lehetőségét.