Tiltott zóna lett a fukusimai atomerőmű környéke

2011.04.21. 06:56 Módosítva: 2011.04.21. 08:22

A japán hatóságok zárt övezetté nyilvánították a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetét, jelentette be csütörtökön Kan Naoto kormányfő. A miniszterelnök látogatást tett a március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott létesítmény térségében, találkozott helyi közigazgatási vezetőkkel és korában kitelepített lakosokkal. Megbeszélte velük, mit lehetne tenni, hogy érvényt szerezzenek a korábbi evakuálási intézkedéseknek, amelyeket az erőműből származó radioaktív szennyezés miatt rendeltek el.

A katasztrófát követő napokban 80 ezer embert telepítettek ki, de több lakos - a becslések szerint 60 család - már visszatért az övezetbe, és a rendőrség a  törvény szerint nem akadályozhatta meg őket ebben.

A tiltó rendelkezés pénteken 0 órakor lép életbe. Ettől kezdve hatósági engedély nélkül nem szabad belépni az övezetbe. A rendelkezés megszegőit megbüntetik, de ennek módjáról és mértékéről még nem tettek említést az illetékesek.

Az erőművet üzemeltető TEPCO cég a napokban közölte: valószínűleg körülbelül három hónap múlva kezd majd csökkenni a radioaktív sugárzás szintje.  Hat hónapon belül már jelentősen leszorítják a sugárzási szintet, majd később befedik a megrongálódott reaktorépületeket, elszállítják  a nukleáris fűtőelemeket, kilenc hónapon belül pedig úrrá lesznek a válságon.

Az áldozatok többsége hatvan feletti

A március 11-i japáni földrengést követő szökőár áldozatainak kétharmada idős ember volt, és halálukat többnyire fulladás okozta - derült ki a rendőrség összesített adataiból. A hivatal által a héten nyilvánosságra hozott statisztika szerint a 11 ezer 108 azonosított halott 65 százaléka hatvan éves vagy annál idősebb volt. További 1899 áldozat életkora ismeretlen.

A márciusi természeti katasztrófában mintegy 27 ezren halhattak meg, ebből 14 ezer az eltűntek száma. A rendőrség azt is közölte, hogy az áldozatok 93 százaléka megfulladt. Mások tűzben haltak meg, vagy a víz sodorta romok agyonnyomták őket. Japán északkeleti partvidékén, ahol a földrengés és a szökőár pusztított, az átlagosnál nagyobb arányban éltek idős emberek.