Elhunyt Sai Baba, a hinduk csodatévője

2011.04.24. 09:38

Vasárnap reggel 86 éves korában elhunyt India egyik legismertebb vallási vezetője, Sai Baba, írja az Associated Press. A gurut április elején rossz egészségi állapota miatt lélegeztetőgépre kellett kötni és vesedialízist is kapott az Andhra Pradesh tartományban lévő, puttaparthi kórházban. Sai Baba temetésére valószínűleg százezrek akarnak majd elzarándokolni, ezért a biztonság érdekében a hatóságok nagyobb rendőri erőket is mozgósítanak a térségben.

000 SAHK990312496220

A narancssárga ruhájáról és jellegzetes frizurájáról ismert Sai Babának több millió követője van a világban, köztük Magyarországon is. Bhagavan Sri Sathya Sai Baba 1926-ban született Indiában. Állítólag már gyermekkorában is csodatévő képességével hívta fel magára a figyelmet: istentiszteletek után egy üres zsákból ételt osztogatott, előre megjósolt késõbbi eseményeket, különbözõ tárgyakat teremtett elõ a semmibõl. Már gyermekkorában kijelentette, hogy ő a 19. században él Shirdi Sai Baba reinkarnációja.

Sai Baba nem alapított új vallást, azt tanítota, hogy mindenki tartson ki meglévő hite mellett és azt erősítse. A világ különböző pontjain több ezer Sai Központ alakult.

Del472513

A gururól nagy népszerűsége ellenére sokan az tartják, hogy a csodatételei egyszerű csalások. Néhány volt követője szexuális molesztálással is megvádolta: 2004-ben a BBC egyik műsorában számolt be arról két amerikai férfi, hogy Sai Baba a nemi szervüket simogatta egy gyógyító szertartás részeként, ám rendőrségi vagy bírósági ügy nem lett belőle. A szent ember egyébként soha nem házasodott meg, és gyerekei sincsenek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport