A világ fele hisz Istenben

2011.04.25. 12:19
A világ lakosságának fele hisz egy isteni lény létezésében és a túlvilágban, de csak 28 százalékuk vallásos, derül ki a Reuters News számára készült legfrissebb Ipsos felmérésből. Azt, hogy lélekvándorlás útján születünk újjá, Magyarországon hiszik a világon a legtöbben, a megkérdezettek 13 százaléka vélekedik így.

A világ 51 százaléka hisz egy isteni lény létezésében, szemben azzal a 18 százalékkal akik nem, a megkérdezettek 17 százaléka bizonytalan a kérdésben. A válaszadók fele szerint van túlvilág, 23 százalék szerint az elmúlás követi a létet, 26 százalék nem tudja mi következik utána.

Ön hisz Istenben?

A 23 ország 18 829 lakosának megkérdezésével készült kutatásból kiderül: leginkább Indonézia (93 százalék), Törökország (91 százalék), Brazília (84 százalék), Dél-Afrika (83 százalék) és Mexikó (78 százalék) lakói hisznek Isten létében. Több isten létében leginkább India (24 százalék), Kína (14 százalék) és Oroszország (10 százalék) polgárai hisznek.

A leginkább ateista országok Franciaország, Svédország, Belgium, Nagy-Britannia, Japán és Németország, itt a válaszadók több, mint harmada állítja, hogy nem hisznek Isten létezésben. A legbizonytalanabbak Japánban és Kínában élnek, itt a megkérdezettek harmada mondta, hogy néha hisz, ötöde teljesen bizonytalan.

Van élet a halál után

Azt, hogy lélekvándorlás útján születünk újjá, Magyarországon hiszik a világon a legtöbben, a megkérdezettek 13 százaléka vélekedik így. Hazánkat Brazília követi 12 százalékkal, Mexikó 11 százalékkal, és Japán 10 százalékkal.

Tízből négyen úgy vélik, hogy az emberiség egy hosszú folyamat eredményeként olyan alacsonyabb rendű fajoktól - mint amelyektől a majmok is - származik, a svédeknek 68 százaléka, a németeknek 65 százaléka vallja ezt.

Tízből hárman nem gondolják, hogy olyan alacsonyabb rendű fajoktól származnánk, mint ahonnan a majmok, szerintük az embert az Isten teremtette. Ebben a vélekedésben Szaúd-Arábia (75 százalék) és Törökország (60 százalék) jár az élen.

A világ népességének harmada nem tudja, miben higgyen; néha egyetért, máskor nem a különböző evolúciós vagy kreacionista elméletekkel. A legtöbb bizonytalan Oroszországban, Olaszország, Argentínában, Lengyelországban és Spanyolországban él.

Teremtettek, vagy a majmoktól származunk?

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport