Hajóbaleset a Kongó egyik mellékfolyóján

MTI-Hina
2011.05.02. 19:34
Felborult hétfőn egy túlzsúfolt hajó a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a fedélzeten utazók közül legalább 106 személynek nyoma veszett.

Szemtanúk beszámoltak róla, hogy az emberekkel és árukkal megrakott jármű az országot átszelő Kongó egyik mellékfolyóján, Nyugat-Kasai tartományban süllyedt el. A baleset helyszínéhez közeli település polgármestere megerősítette a tragédia tényét, de egyelőre nem szolgált további részletekkel.

Tavaly is történt már ehhez hasonló baleset ugyanezen a folyón, akkor 200 ember lelte halálát. A szerencsétlenség körülményeinek kivizsgálását követően a hatóságok megállapították, hogy a vízi járművön a megengedettnél négyszer többen tartózkodtak, és ennek engedélyezésére a hajó üzemeltetői több tisztségviselőnek kenőpénzt fizettek.

A hajózás meglehetősen gyakori közlekedési forma a több mint 2 millió négyzetkilométer területű országban, ahol mindössze 1000 kilométernyi aszfaltozott utat találni. A Kongó folyón haladó bárkák sokszor úszó falvaknak tűnnek, hiszen nem egyszer 2 ezren is összezsúfolódnak a fedélzeten, többnyire kereskedők, akik portékáikat igyekeznek értékesíteni.

Az árusok sokszor a fővárosba, Kinshasába próbálnak eljutni, ami akár hetekig is eltarthat, ha a folyó forrásvidékéről indulnak. Afrika második leghosszabb folyója közel 4800 kilométer hosszú és helyenként a 16 kilométeres szélességet is eléri. Egy héttel ezelőtt 72-en tűntek el a közép-afrikai országban, amikor egy tavon felborult egy túlzsúfolt bárka.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport