Megölték bin Ladent

2011.05.02. 19:16

Fontosabb részletek
  • Fejlövés végzett bin Ladennel egy pakisztáni város közelében
  • Az amerikaiak akciója 40 percig tartott.
  • Bin laden lelövésének hírére emberek ezrei tódultak az utcára az amerikai városokban, és ünneplik a terroristavezér halálát.
  • Bin Laden holttestét állítólag a tengerbe temették

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Oszama bin Laden volt sógornője szerint a terrorista inkább választotta a halált, mint hogy Amerikában kelljen bíróság elé állnia. Carmen bin Laden, aki húsz éve vált el Oszama testvérétől, Jeszlamtól, azt mondja, Oszamának végig erős támogatói voltak.

  • Az ABC Newsnak nyilatkozó kormányzati források szerint vannak felvételek Oszama holttestéről, de egyelőre vitatkoznak azon, publikálják-e azokat.

  • Az európai idő szerinti éjszakai tévébeszéd után ismét beszél Obama. Bin Laden halálával jobb hely lett a világ, mondta. (BBC)

  • Százak özönlötték el a pakisztáni Quetta városát. A tüntetők halált kiáltanak Amerikára, amerikai zászlót égetnek. (BBC)

  • Amikor elkezdődött a támadás bin Laden rejtekhelye ellen, az Egyesült Államok számos amerikai repülőt küldött levegőbe biztosítási célból, mondta egy magas rangú katonai tisztviselő. Ugyanakkor egyik gép sem lépett be a pakisztáni légtérbe, csak készen állt szükség esetére. A vadászgépek akkor léptek volna közbe, ha az eredeti csapat olyan tűzerővel találkozik, amellyel nem tud mit kezdeni, de felfegyverzett és fegyvertelen Predatorok is készenlétben voltak. (CNN)

  • Pakisztániak adták át azt a lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyik végül Oszama bin Laden halálához vezetett, de nem tudták elemezni, vagy megérteni a benne elrejtett információkat, állította egy pakisztáni hírszerzési tisztviselő a CNN-nek. Az amerikaiak szerinte innen találtak rá a futárra, aki végül bin Laden nyomára vezette őket. Azt mondta, hogy bin Laden holléte elkerülte a figyelmüket.

  • Megdöbbentek és hitetlenkedtek a lakosok Abbottabadban, amikor arra ébredtek, hogy a világ legkeresettebb emberét megölték a békés, turisztikai célpontnak is számító városukban, jelentette Ilyas Khan, a BBC helyszíni tudósítója. Ugyanakkor ettől még nem állt meg az élet, a boltok és a piaci árusok kinyitottak, a földművesek kimentek a földekre. Napközben elsőre nem is volt egyértelmű, hogy itt történtek a drámai események, véli a tudósító.

  • Tegnap nagy nap volt a világnak. Köszönet és elismerés mindenkinek, aki részt vett az akcióban. Oszama bin Laden nincs többé, de az al-Kaida elleni harc folytatódik, írja Mike Mullen, az amerikai egyesített vezérkar főnöke a Twitteren.

  • A Fehér Házban még vitáznak arról, hogy nyilvánosságra hozzanak-e képeket bin Laden holttestéről, tudtam meg forrásaitól az ABC News. A nyilvánosságra hozás mellett kardoskodók szerint erre azért van szükség, hogy a közvélemény is biztosan elismerje, hogy meghalt. A forrás szerint ugyanakkor a képek ijesztőek, bin Ladennel fejlövés végzett, a bal szeme felett csúnya seb van. Hétfőn már elterjedt egy kép, ez azonban fake-nek bizonyult.

  • A BBC több olvasója is nehezményezi, amiért nem lehet biztosat tudni bin Laden holttestéről, azonban amerikai tisztviselők ismét megerősítették, hogy DNS-vizsgálatok bizonyítják, az al-Kaida-vezért ölték meg. A mintát egyik nővéréével hasonlították össze, a nő Bostonban halt meg. (Guardian)

  • A Dubajban nyilatkozó Pervez Musarraf korábbi pakisztáni elnök azt mondta, hogy az amerikai akció bin Laden ellen megsértette Pakisztán határait. Ezzel együtt elismerte, hogy az al-Kaida-vezér halálának pozitív hosszú távú jelentősége lesz.. Szerinte bin Laden halála miatt várható egy rövidebb bizonytalanabb időszak, amiért többen bosszút akarnak majd állni miatta. (Reuters)

  • A Times vallásügyi elemzője, Ruth Gledhill szerint azért temethették a tengerbe Oszama bin Ladent, ahogy az a hírekben megjelent, mert el akarták kerülni, hogy sírjából emlékhely válljon. Ahmed al-Gharbi tunéziai tudós szerint ugyanakkor különleges körülményeket leszámítva a tengerbe temetés megsérti az iszlám törvényeit, mások szerint ugyanakkor megfelel a hagyományoknak, amennyiben felmerül a lehetősége, hogy egy ellenség kiásná a sírt, vagy megrongálná a sírhelyet. (Guardian)

    Napilapok Amerikában
    Napilapok Amerikában
  • Erről a műveletről tudniuk kellett a pakisztáni hatóságoknak, nem létezik, hogy a radarjaik ne szúrták volna ki a helikoptereket, mondta Ikram Sehgal biztonságpolitikai elemző a BBC-nek. Korábban Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök azt mondta, hogy nem ismerte az amerikai akció részleteit. Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy nem értesítették előre a pakisztáni vezetést, ez azonban nem zárja ki, hogy az akció megkezdésekor már igen.

  • "Igazságot szolgáltattunk" - mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Fehér Házból sugárzott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, folytatni fogják a harcot Afganisztánban a tálibok és szövetségeseik ellen. "Azt üzenjük a táliboknak, hogy nem győzhetnek le minket, de szakíthatnak az al-Kaidával" - mondta. Hazafias sorokkal zárta beszédét: "Tudom, hogy néhányan kételkedtek benne, hogy eljön ez a nap, megkérdőjelezték eltökéltségünket. De ez Amerika, felnövünk a kihíváshoz, és kitartunk. Hillary Clinton is annyit mondott, hogy az együttműködés Pakisztánnal segített nyomást helyezni az al-Kaidára. (BBC)

  • cikkünk a témában:

    Így nézett ki a rejtekhely belülről

    Az ABC News stábja bejutott bin Laden egykori rejtekhelyére, ahol az amerikai katonák végeztek az al-Kaida-vezérrel. A helyszínen készített videójuk itt látható.

  • Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök szerint pakisztáni csapatoknak kellett volna kivitelezniük a bin Laden elleni akciót. "Habár, ami történt az jó, de nem hiszem, hogy a pakisztáni nép örül a szuverenitásunk ilyen irányú megsértésének" - mondta. Azt mondta, hogy korábban ugyan támaszkodtak az amerikai hírszerzésre, de Khalid Sejk Mohammed elfogásától kezdve az al-Kaida vezetőit mindig a saját erőik fogták el. (BBC)

  • Az egyszerű tálib fegyveresek még mindig nem akarják elhinni, hogy Oszama bin Laden halott, a Guardian tudósítójának egyikük azt mondta, hogy sokan gyanakodnak, vajon valóban igazak-e a hírek. "De mégha meg is halt, nem hiszem, hogy ez sokat változtatna a harcunkon. Ő is csak egy a sok ezer harcos közül, ráadásul egy másik szervezetben" - mondta az al-Kaidáról.

  • "Bin Laden ugyan halott, de az al-Kaida nem. A terroristák szinte biztosan megpróbálják megbosszulni a halálát, ezért óvatosnak és eltökéltnek kell lennünk, és így is lesz" - mondta Leon Panetta, a CIA igazgatója. (Reuters)

  • Sohaib Athar, egy Pakisztánban, Abbottabad városában élő információtechnológiai szaktanácsadó a Twitteren közvetítette élőben a rajtaütést Oszama bin Laden rejtekhelyén, anélkül, hogy tudta volna, mi történik. Helyi idő szerint hajnali egykor írta az első bejegyzését arról, hogy helikopterek zaját hallja, ami elég szokatlan, és nem tud tőle aludni, később robbanásokról és 4-5 percen át tartó fegyverropogásról számolt be. Bár a hivatalos híradások szerint az akció csupán 40 percig tartott, Sohaib még két órával a helikopterek érkezése után is látott katonákat a városban.

    Csak órákkal később, Obama elnök hivatalos bejelentésekor döbbent rá, minek volt a tanúja. Azóta igazi sztárrá vált a Twitteren, 25 ezer követője lett, csatornáján jelenleg arról ír, hogy ezerszámra kap emaileket, és folyamatosan újságírók zaklatják. Legutóbbi bejegyzése így szól: "Bin Laden halott. Nem én öltem meg. Kérem, hagyjanak már aludni." (BBC)

  • A rejtekhelyét megrohamozó amerikai különleges egységeknek parancsuk volt, hogy öljék meg, ne pedig fogják el Oszama bin Ladent, állítja egy névtelenül nyilatkozó amerikai nemzetbiztonsági tisztviselő. A jogállami megoldás a büntetőper lett volna, de ez valójában nem állt Washington érdekében. (Reuters)

  • Bin Laden halála komoly csapás az al-Kaidának, visszaeshet sok támogató lelkesedése világszerte, vélte Noman Benotman, korábbi líbiai dzsihádista vezető, aki 1989 és 2000 között Oszama egyik szövetségese volt. Ugyanakkor szerinte műveleti szinten nem lesz azonnali hatása a csoport akcióira, mivel az elmúlt években már helyettesei, például Ayman al-Zawahiri vezették a szervezetet. Az al-Kaidának azonban nincs másik karizmatikus alakja, aki átvehetné Oszama szimbolikus helyét, Zawahiri például túl megosztó ehhez, írja a Quilliam Alapítvány elemzésében. (Guardian)

  • Szaúd-Arábia reméli, hogy Oszama bin Laden halála világszerte lökést jelent majd a terrorizmus elleni küzdelemben. Szerintük ez egy lépés lehet a nemzetközi erőfeszítések támogatásához, és végül az összes al-Kaida sejt felszámolásához, írja az SPA állami hírügynökség egy névtelen tisztviselőre hivatkozva. (BBC)

  • Jemeni aktivisták figyelmeztették az országban tüntetőket, hogy ne emeljenek a magasba Oszama bin Ladent éltető táblákat, mert szerintük a hatalomátadási javaslatot végül nem aláíró Száleh elnök az al-Kaidára hivatkozva csaphatna le a tiltakozásokra. Megpróbálják majd kiszűrni a provokátorokat, mondta Meshaal Mudzsahid aktivista. (Reuters)

  • Egy asszony és három gyerek meghalt, öten megsebesültek, amikor bomba robbant Pakisztán északnyugati részén Charsaddában egy mecsetnél, alig 53 kilométerre Abbottabadtól, ahol Oszama bin Ladent megölték. A mecset közel van a rendőrőrshöz, feltehetően inkább az volt a célpont, mondta Nisar Khan Marwat helyi rendőrfőnök. A bomba megsemmisítette a mecsetet, és megrongálta a rendőrőrs egyik falát.

    Egyelőre senki sem vállalta az akciót, azonban a pakisztáni tálibok alig egy órája fenyegették támadással a pakisztáni vezetést és az Egyesült Államokat. (AP)

  • Várhatóan soha nem derülnek ki a valódi hírszerzési források, amelyek Oszama bin Laden nyomára vezettek, mondta Bob Baer, a CIA egyik korábbi igazgatója. Szerinte álinformációkkal terelik majd el a figyelmet a valódi forrásokról, amelyek elcsípett üzenetektől kezdve akár magáig a pakisztáni kormányig bárhonnan jöhettek. Korábban amerikai tisztviselők bin Laden egy futárának megfigyelését nevezték kulcsfontosságúnak. (BBC)

  • Az abbotabadi rendőrséget sem értesítették előre az amerikai akcióról, ezért a robbanások hírére nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre vasárnap éjszaka, addigra azonban már a kiérkező pakisztáni katonák is kordont vontak az épület köré. Az Egyesült Államok tájékoztatása szerint senkit sem értesítettek előre az Oszama bin Laden elleni műveletről. (BBC)

  • "Semmi fontosat nem tettek tíz évig Afganisztán megtámadása után, és alapvetően nem tudjuk, mennyiben igazak a sajtóhírek" - idézi az Isna iráni hírüngyökség Alaeddin Boroujerdit, az iráni parlament Nemzetbiztonsági és Külügyi bizottságának elnökét. Szerintük nyilvánvaló, hogy az amerikaiak csak ürügyként használták fel az al-Kaidát, hogy behatoljanak Afganisztánba.

  • Az FBI fél órája frissítette be az Egyesült Államok által leginkább keresett terroristák oldalát honlapján, ahol Oszama bin Laden már "elhunyt" jelzővel, és fekete fehér képpel szerepel.

    bin
  • A New York Times szerint érdekes összevetni, amikor szinte egyidőben történik két világméretű esemény: Barack Obama amerikai elnök amerikai idő szerint péntek reggel 8:20-kor adta ki a parancsot az Oszama bin Laden elleni akcióra, amikorra éppen véget ért Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője Londonban.