Nem jósolták meg a földrengést, öltek?

2011.05.25. 21:33

Hét olasz tudós és szakértő ellen gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat szerdán, mert nem figyelmeztettek a háromszáz halálos áldozatot követelő 2009-es földrengésre. A védelem visszautasítja a vádat, mondván, lehetetlenség megjósolni a földrengéseket.

Giuseppe Romano Gargarella bíró úgy rendelkezett, hogy a kormány "nagy veszélyek bizottsága" tagjainak szeptember 20-án L'Aquilában kell bíróság elé állniuk. Az olasz média honlapjain idézik a bírót, aki szerint a vádlottak "pontatlan, hiányos és ellentmondásos információkat" adtak a lakosság által észlelt, az április 6-ai földrengést hónapokkal, hetekkel megelőző kisebb földrezgésekről.

A 6,3 erősségű földrengésben 308 ember halt meg a középkori városban és annak környékén. A védelem szerint mivel földrengéseket nem lehet megjósolni, ezért értelmetlen az a vád, hogy a polgári védelem szakértői és a tudósok mulasztást követtek el, mert nem kongatták meg a vészharangot egy nagy földrengés közeledéséről. Mindenesetre - érvel az egyik ügyvéd - a bizottság "egyszer se nyugtatta meg a kedélyeket azzal, hogy nincs veszély".

A közelmúltbeli pusztító japán földrengés után sok szakértő nyilatkozott úgy, hogy bár a földmozgást nem lehet megjósolni, ha érzékeny műszerek jelezték volna a rengést megelőző morajt, akkor időben kiadhattak volna figyelmeztetést, ami sok emberéletet menthetett volna  meg. L'Aquila esetében az országos polgári védelem vezetője fölkérte a nagy veszélyek bizottságát, hogy adjon értékelést a több hónapja tartó földmozgásokról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport