2024. június 29. 18:00
Svájc
Olaszország
Olympiastadion Nyolcaddöntő
2024. június 29. 21:00
Németország
Dánia

Négy évet kapott az Olasz Bank vezetője

2011.05.28. 19:42
Négy év börtönbüntetésre és másfél millió eurós pénzbüntetésre ítélte szombaton egy milánói bíróság Antonio Faziót, az Olasz Bank volt kormányzóját, mert bizonyítottnak találta a 2005. decemberi bankbotrányban való felelősségét.

A két és fél éve tartó perben összesen 17 embert állítottak bíróság elé tőzsdei spekuláció és a szabályozó hatóság tevékenységének akadályozása vádjával.

Fazio - aki 1993-2005 között állt a Banca d'Italia élén - 2005 decemberében mondott le a Berlusconi-kormánnyal való több hónapos szembenállás után, bár végig ártatlanságát hangoztatta.

Az olasz bankbotrány azután robbant ki, hogy kiderült: az Olasz Népbank (Banca Popolare Italiana  - BPI) nyilvános vásárlási ajánlatot tett az Antonveneta banknak, míg az  Unipol a Nemzeti Munkaügyi Bankot (BNL) akarta megvásárolni azért, hogy megakadályozzák a holland ABN Amro, illetve a spanyol BBVA bank vásárlási szándékát. A nyomozók által végzett telefonlehallgatásokból a vizsgálat azt szűrte le, hogy "szoros cinkosság" volt Fazio, az olasz bankok hazai kézben tartásának meggyőződéses híve és Fioriani között, akkor, amikor a jegybank kormányzója hivatalosan engedélyt adott a BPI-nek ajánlata megtételére.

Gianpiero Fioranit, az Olasz Népbank (BPI) korábbi tulajdonosát egy év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték ugyancsak szombaton, míg az Unipol volt elnökére, Giovanni Consortéra három év szabadságvesztést és egymillió eurós bírságot szabtak ki.