Japán nem bízik a miniszterelnökben

2011.05.30. 10:00
A miniszterelnök ellen már ezen a héten bizalmatlansági indítványt nyújtanak be.

Nem bízik a japán kormány által a nukleáris válságról közölt információkban a japán szavazók több mint háromnegyede, 70 százalékuk szerint pedig Kan Naoto kormányfőnek távoznia kell hivatalából – derült ki két, hétfőn nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

A Fuji tévé által készített, 1000 fős felmérésből az is kiderül, a válaszadók majdnem 85 százaléka úgy véli, a katasztrófa sújtotta atomerőművet üzemeltető cég rosszul végzi a dolgát.

A kormányfő népszerűtlenségét feltáró Nikkei gazdasági napilap által készített felmérés meglehetősen rossz időben jött a miniszterelnök számára, mert valószínűleg már ezen a héten bizalmatlansági indítványt nyújtanak be ellene a parlamentben. Kant főként a márciusi földrengés és szökőár, valamint a nukleáris katasztrófa károsultjainak juttatott humanitárius segélyek elégtelen kezelése miatt támadják, de politikai elemzők szerint az indítvány nem fogja megbuktatni.

Ahhoz, hogy Kan lemondásra kényszerüljön, az ellenzéki frakciókon túl saját pártjából is legalább 70 képviselőnek kellene ellene szavaznia. A közvélemény-kutatás eredményei szerint nem fog túl nagy felháborodást okozni az sem, ha Kan hatalmon marad: a válaszadók közel fele ugyanis úgy vélekedett, hogy ez nem a megfelelő idő az ország vezetőjének leváltására.