Bombák robbantak több európai IKEA-áruházban

2011.05.31. 12:03 Módosítva: 2011.05.31. 13:25
Ugyanolyan robbanószerkezetet használtak az összes nyugat-európai bútorboltban.

Ébresztőórába rejtett robbanószerkezetekkel követtek el támadást három IKEA ellen, a belgiumi Gentben, a franciaországi Lille-ben és a hollandiai Eindhovenben, de senki sem sérült meg súlyosabban.

Gentben közvetlenül a hétfő esti zárás előtt, szinte egyidőben robbant fel két, házi készítésű bomba. Egy eladónak és egy biztonsági őrnek megfájdult a füle, de a dolognak ennél nem lett súlyosabb következménye.

Két barkácsbombát később távirányítással robbantottak fel a tűzszerészek. An Schoonjans, a genti ügyészség szóvivője szerint Eindhovenben és Lille-ben is ugyanilyen robbanóeszközöket találtak. A belga hatóságok vizsgálják, hogy van-e szorosabb összefüggés az esetek között, ami persze igen valószínű. A belga rendőrség kedden átvizsgálja az országban található mind a hat IKEA-áruházat.

Arról egyelőre nincs hír, hogy ki lehetett a robbantó és mi volt a motivációja.

A legfrissebb hírek szerint Eindhovenben az áruház előtt, egy szemétkukában robbant fel a szerkezet, ami csak magát a kukát pusztította el. Tűzszerészek később megsemmisítettek egy bent talált csomagot, amiről így derült ki, hogy nem tartalmazott bombát.

Gentben viszont az áruházon belül robbant fel mind a két eszköz, itt 250 embert evakuáltak egy közeli szállodába. A szem- és fültanúk az ébresztőórával összeszerelt barkácsbomba hatását egy nagyobb petárdáéhoz hasonlították.

Ylva Magnusson, az IKEA szóvívője azt nyilatkozta, hogy a céget az eset előtt nem fenyegették meg és zsaroló üzenetet sem kaptak.

Hollandiában egyébként már kétszer is volt IKEÁ-s bombariadó. 2002-ben egy zsaroló több robbanószerkezetet is elhelyezett helyi áruházakban, az egyik két rendőrt meg is sebesített, amikor felrobbant. 2009-ben egy iszlám radikálisok bombamerényletéről beszélő, ismeretlen telefonáló tippje alapján kiürítettek és egy napig zárva tartottak egy IKEÁ-t és letartóztattak hét embert. Bombát nem találtak, az viszont kiderült, hogy a bejelentő személyes ellensége volt az alaptalanul befújt figuráknak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport