Leállt Csehország közlekedése

2011.06.16. 07:44

A Csehországban éjfélkor megkezdődött országos sztrájk teljesen megbénította a prágai tömegközlekedést. A reggeli hat órás adatok szerint, a villamosok csak több, mint harminc százaléka és az autóbuszok nagyjából húsz százaléka szállítja az utasokat - számolt be lapunknak Prágából adotoho blog szerzője.

A cseh főváros életét tovább nehezíti majd, hogy a tiltakozó szakszervezetek a sztrájk mellett felvonulást is szerveznek, ami reggel kilenckor kezdődik.

Az egészségügyi reformtervezet teljes visszavonása a sztrájk felfüggesztésének és a kormánnyal történő tárgyalások folytatásának felvétele - jelentette be a kora reggeli órákban Bohumír Dufek, szakszervezeti vezető a cseh televízióban - egyben határoztak arról is, hogy a szakszervezetek által szervezett tiltakozó felvonulás nem a köztársasági elnök irodája, hanem a pénzügyminisztérium lesz, ahol átadják követeléseiket.

A cseh fővárosban a legnagyobb problémát a metró leállása okozza. A vidéki városokban ennél valamivel rosszabb a helyzet. Az ország egész területén leállt a vasútközlekedés és jelentős nagyvárosokban szünetel a tömegközlekedés is. A vasútközlekedést helyettesítő buszjáratokkal próbálják pótolni, de a jelenleg 350 helyett legalább legalább 4500-at autóbuszt kellene forgalomba helyezni, hogy az utasok ne érezzék meg a sztrájk hatását.

Éjjeli tiltakozás a sztrájk ellen

Mintegy háromszáz ember zsúfolódott be hajnalban a prágai Dejvická metróvégállomáson, akik az interneten szerveztek flashmobot a csütörtöki, országos sztrájk ellen

"Mi, a prágai metró utazóközönsége, nem értünk egyet egy olyan szolgáltatás önkényes korlátozásával, amiért fizetünk. A korlátozás ellen, mint utasok tiltakozunk: nem szállunk le Dejvickán" - áll az egyik sztrájk-ellenes facebook csoport felhívásában.

Tiltakozók a metrósztrják ellen. Képek: dotoho.blog.hu

Az utolsó metrószerelvény legalább száz emberrel érekezett be éjfél után negyven perccel a megállóba, akiket peronon várakozó társaik üdvözöltek. Az egész megmozdulásnak erősen parti hangulata volt, a többségében fiatalokból álló tömegben többek zenéltek, énekeltek, dohányoztak és sört ittak vagy csak tettek egy kört a mozgólépcsőn.

Martin Kotas a flashmob összehívója az iDNES.cz-nek elmondta: ez nem demonstráció, mindenki önállóan jött el, és nagyon reméli az eseményt senki sem fogja felhasználni. A prágai tömegközlekedési vállalat álláspontja egy óra körül az volt, hogy amíg nem történik káresemény, addig a rendőrséget nem kérik, hogy beavatkozzon. A meglepő bejelentés oka az, hogy hasonlóan a flashmob résztvevőihez, a prágai metró vezetése sem ért egyet a szakszervezetek országos sztrájkjával.

Nagyjából egy óra elteltével az akció szervezői hivatalosan befejezték az akciót és a résztvevők lassan szétszóródtak. Hajnal két órakor, a rendőrség közleménye szerint egy embert előállítottak, aki megtámadott egy újságírót, míg további tizenöt ember nem volt hajlandó elhagyni a metrószerelvényt.

"Szakszervezetisek, nyaljátok ki a seggem!"

A cseh jobbközép kormány reformjai ellen tiltakozó szakszervezetek által szervezett, éjfélkor megkezdődött huszonnégy órás, országos sztrájk alatt a tömegközlekedés - ilyen még soha nem fordult elő a naponta egymillió embert szállító prágai metró történetében - a tervek szerint teljesen szünetel.