Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Kína ellopna egy osztrák kisvárost

2011.06.19. 13:30 Módosítva: 2011-06-19 13:41:21
Hallstatt Ausztria egyik fő turistalátványossága, amelyet most Kínában akar felépíteni egy kínai fémipari vállalat. A helyiek mit sem tudtak arról, hogy hosszú ideje megfigyelik őket.

Hallstatt festői városka Ausztria hegyei közt, egy tó partján. Természeti környezete és egységes építészeti képe miatt felkerült a világörökségi listára is. A helyiek közt néhány hete viharokat kavart a hír, hogy Kína felépíti a falu pontos mását Ázsiában, szórakoztató és turisztikai központot alakítva ki.

A hír már csak azért is meglepő, mert a városka mit sem tudott arról, hogy kínai mérnökök már hosszú ideje dolgoznak Hallstatt felmérésén. A város házainak és utcáinak feltérképezése akár már évekkel ezelőtt elkezdődhetett. A helyiek csak június elején értesültek a projektről, miközben a Kínában már április elején megkezdődött az építkezés. Jelenleg a földmunka zajlik egy tó partján, a hongkongi határtól északra.

A kínai másolatról véletlen szereztek tudomást a hallstattiak, amikor az egyik szálloda tulajdonosának egy, addig kínai turistának gondolt vendég megmutatott néhány tervrajzot. Ezen többek közt a 400 éves családi hotel pontos mása is szerepelt.

hall

A hoteltulajdonosok az AP hírügynökségnek elmondták, hogy a tervek az eredeti épületek tükörképét ábrázolják, vélhetően a jogi problémák elkerülésére. „Ez a ház az én személyes műalkotásom – nyilatkozta felháborodottan Monika Wenger. – A helyzet olyan, mintha valaki egy festő képét másolná le.”

A 900 lakosú városkát egyébként nem csak a másolás ténye rázta meg, hanem hogy a kínai vállalat emberei titokban már jó ideje végzik munkájukat, és erről nem értesítettek senkit.

A természetet nem tudták lemásolni

A beruházó, Kína legnagyobb fémkereskedő cége, a China Minmetals ingatlanos leányvállalata, a Minmetals Land Ltd. A cég elit lakóparkként és szórakoztató központként hirdeti a beruházást. A 20 ezer négyzetméteres fejlesztésben vásárlóutca is helyet kap, ahol például osztrák stílusú kristálytárgyakat és egyéb európaias szuveníreket is árulnak majd.

A cég hangsúlyozza, hogy a kínai projekt nem vet fel szerzői jogi kérdéseket.

Az AP beszámolója szerint a helyszín valóban távol van az eredetitől. Hallstattot az Alpok havas hegyei veszik körbe, amelyek tükröződnek a tó vizében. A kínai utánzat körül azonban csak nagyobb dombok emelkednek, és kristálytiszta tó helyett zöldes, halhulláktól kevéssé vonzó tó terül el  majd a város előtt.

Az osztrák örökségvédelmi hivatal vezetője, Barbara Neubauer úgy vélte, irodája semmit nem tehet a kínai terv ellen. A polgármester, Alexander Scheutz bizakodóan annyit mondott, Hallstatt több évszázados kultúráját viszont nem tudják lemásolni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!