18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lefilmezte a saját halálát

2011.07.04. 09:26 Módosítva: 2011.07.04. 09:27

Fejbelőtték Diyya al-Najjar szír aktivistát és bloggert Homsz városában. A szíriai fiatalember az utcai harcokat filmezte kamerájával, mikor felfedezett egy orvlövészt, írja a guardian.co.uk.

A sokkoló videó július elsején készült. A film elején egy férfi hangját halljuk, amint arról beszél: "valaki ok nélkül lövi az embereket. Nincs demonstráció, nem értem, miért csinálja". Ezután az operatőr egy felsőbb emeletről az utcát filmezi, majd szaggatott képek következnek az utcáról és az erkélyekről, míg meg nem látunk egy olivazöld ruhát viselő, az egyik erkély árnyékában álló, óvatosan előrehaladó férfi elmosódott képét, aki rálő a kamerát tartó férfira. Az aktivista épp ráközelített a férfira, mikor az hidegvérrel szembelőtte őt. A lövés után a férfi nyögve csuklik össze, majd segítségért kiabáló hangokat hallani.

Az operatőr kiléte nem ismert, és mivel a külföldi újságírókat és emberi jogi csoportokat kitiltották Szíriából, így nem lehet beazonosítani, ki készítette a videót.

A múlt pénteki, szíriai demonstrációk a legnagyobb tüntetések voltak az országban az elmúlt három és fél hónapban. Az emberi jogi csoportok szerint az ország harmadik legnagyobb városában, Homszban egyre emelkedik a halottak száma, mivel a biztonsági erők és az Asszadhoz hű bandák célja az, hogy megtörjék a demonstrálókat, akik egyre nagyobb számban, napi szinten bukkannak fel a város környező kerületeiben. A tankok szintén megjelentek a városban.

Az ismert bloggert fejbelőtték

Szombaton és vasárnap további különböző filmeket tettek közzé az interneten arról, hogyan hal meg egy utcai lövöldözésben a Diyya al-Najjar néven ismert szír aktivista és blogger. Az erről készült videón azt látni, amint a tömeg szétszóródva fut előre a fegyvertűzben. Egy fiatalembert az utca közepén lőnek le, miközben két másik férfi az autók takarásából tüzel. Egy szemtanú később a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezetnek azt nyilatkozta, látta, ahogy lelövik a bloggert.

"Láttam hogy egy orvlövész a fejébe lő, pont velem szemben. A fegyveres egy Land Cruiser mögött, 4-5 méterre állt a tüntetőktől."

A blogger testét később az al-Barr kórházba szállították, ahol egy orvos megerősítette, hogy Najjarral valóban fejlövés végzett, rajta kívül pedig további tíz embert szállítottak a kórházba golyó okozta sérülésekkel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport