Allende valóban öngyilkos lett

2011.07.19. 19:57

Az új szakértői vizsgálat szerint is öngyilkos lett Salvador Allende, akit 1973-ban Augusto Pinochet katonai puccsal buktatott meg. Allende az elnöki palota ostromakor vesztette életét. Családja kételkedett a hivatalos véleményben, hogy az elnök öngyilkos lett, de a szakértői vizsgálat eredményét most lánya, Isabel Allende szocialista párti szenátor ismertette.

Salvador Allende volt Chile első szabadon megválasztott államfője, e 1973. szeptember 11-én katonai puccsot hajtottak végre ellene, és ennek során életét vesztette. Öngyilkosságáról a katonai kormányzat adott hírt, de a puccsisták közleményének sokan nem adtak hitelt.

"A végkövetkeztetés ugyanaz, mint amire a család is jutott: Allende elnök 1973. szeptember 11-én, a szörnyű körülmények között úgy döntött, hogy megválik az életétől, hogy ne szégyeníthessék meg" - mondta Isabel Allende.

A vizsgálat szerint Allende az irodájában a térde közé szorította a Kalasnyikovját, majd meghúzta a ravaszt. Két lövést adott le, az egyik az állán keresztül áthaladt az agyán, a másik a szoba falába fúródott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport