Megöltek egy atomtudóst Teheránban

2011.07.23. 20:28

"Egy iráni atomtudóst megöltek szombaton a háza előtt (...), a felesége is megsebesült" - jelentette az ISNA hírügynökség, amely szerint az áldozat a 35 éves Darius Rezaei, aki kapcsolatban állt az Iráni Atomenergia-ügynökséggel.

A MEHR hírügynökség úgy tudja, hogy a tudós tanár és az Iráni Atomenergia-ügynökség neutronfizika-kutatója volt.

Motorosok támadtak

Médiaértesülések szerint a tudós felesége is megsebesült az ismeretlen motorosok által elkövetett támadásban. A tudóst a motorosok lelőtték.

Az elmúlt években több iráni atomtudós halt meg merényletekben, illetve veszett nyomuk. Teherán Izrael és a nyugati nagyhatalmak számlájára írja ezeket az eseteket, mondván, hogy így kívánják fékezni az iráni atomprogramot.

Irán ellen az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat alkalommal rendelt el szankciókat az ország vitatott atomfegyver-programja miatt. A nyugati nagyhatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy atomfegyver előállítására készül, amit Teherán tagad.

Megerősített védelem

Novemberben két iráni atomtudós ellen követtek el pokolgépes merényletet, utána a teheráni vezetés bejelentette, hogy az atomprogramban dolgozó vezető tudósok fokozott védelemben részesülnek.

Irán kedden jelentette be, hogy új, gyorsabb centrifugákat telepít urándúsító létesítményeibe.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport