1500 oldalt írt a bevándorlók elűzéséről

2011.07.24. 01:34 Módosítva: 2011.07.24. 13:35
Beismerte tettét a pénteki norvégiai támadásokkal gyanúsított férfi, aki ügyvédje szerint könyörtelennek, de szükségesnek nevezte a mészárlást. A merénylet előtt állítólag Andrew Berwick álnéven közzétett egy 1500 oldalas írást, amelyben arról ír, hogyan szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól, egy internetre feltöltött 12 perces videóban pedig háborúra szólított az iszlamizmus ellen.

Könyörtelennek, de szükségesnek nevezte tettét a védőügyvéd szombat esti tájékoztatása szerint Anders Behring Breivik, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénteken pokolgépet robbantott Oslo központjában, majd egy kis szigeten lövöldözni kezdett. A két támadásnak 92 áldozata van.

Ügyvédje, Geir Lippestad azt mondta, valószínűleg hosszú tervezés előzte meg a bűncselekményt. A feltételezett elkövető, Anders Behring Breivik állítólag május elején hat tonna ammónium-nitrátot (műtrágyát) vett egy mezőgazdasági nagykereskedésben.

A rendőrség szerint a norvég kormány székházánál működésbe hozott robbanószer ammónium-nitrátból és gázolaj keverékéből állt. Ugyanezt a keveréket használták az 1995-ös egyesült államokbeli Oklahoma Cityben elkövetett robbantásos merényletben, amelynek 168 halálos áldozata volt.

1500 oldalas írás órákkal a robbantás előtt

A norvég rendőrség vasárnap megerősítette, hogy Breivik írta a néhány órával a péntek délutáni kettős merénylet előtt Andrew Berwick álnéven közzétett egy 1500 oldalas írást, amelyben többek között arról értekezik, hogyan szabadulhatna meg Európa a bevándorlóktól. A támadás előtt nem sokkal feltöltött dokumentumban leírja a tervezés, a robbanószerek készítésének folyamatát is.

A Reuters szerint Breivik úgy vélte, hogy a gyilkosságokkal felhívhatja a figyelmet a 2083 - Európai Függetlenségi Nyilatkozat (2083-at jelöli meg az európai függetlenség dátumaként) címen írt dokumentumra.

"A párbeszéd ideje lejárt, adtunk a békének egy esélyt, de most már elérkezett a fegyveres ellenállás ideje" - írja a dokumentumban, amelyben elítéli "Nyugat-Európa iszlamizálódását".

Azt állítja, hogy tagja egy olyan kis csoportnak, amely megpróbálja "megszerezni a nyugat-európai országok politikai és katonai vezetését, hogy aztán kulturális konzervatív politikát folytasson". A liberalizmust és a multikulturalizmust a kulturális marxizmusnak felelteti meg, amely szerinte lerombolja az európai keresztény civilizációt.

A dokumentumban szerepel egy 2002. április, titkos londoni találkozó is, amelyen állítólag nyolc országból kilenc ember, köztük Breivik gyűlt össze, hogy újra felállítsa a templomos lovagok rendjét. A feljegyzésben a bombakészítési kísérleteiről, majd a június 13-án egy félreeső helyen elvégzett első sikeres robbantásáról is beszámol.

Thomas Hegghammer norvég terrorizmus-szakértő azt mondta a New York Times-nak, hogy a dokumentum kísértetiesen emlékeztet Oszama bin Laden és más al-Kaida vezetők hasonló írásaira, azonban keresztény, és nem muszlim megközelítésből.

12 perces videót is feltett

A norvég TV2 szerint rendőrségi források azt mondták, hogy Breivik órákkal az oslói robbantás előtt szintén Andrew Berwick néven feltöltött egy angol nyelvű, azóta már törölt videót a YouTube-ra, a 12 perces felvételen háborúra szólít fel a kulturális marxizmus és az iszlamizmus ellen, önmagát pedig templomos lovaghoz hasonlítja.

A videóban elítéli a multikulturalizmust, amely szerinte olyan Európa-ellenes ideológia, amely az európai kultúrák és hagyományok lerombolásán dolgozik, az ENSZ-t pedig egy muszlimok által irányított szervezetnek nevezi. A videó végén Breivik katonai egyenruhában, majd búvárruhában, fegyverrel a kezében is látható.

Helikopter helyett autóval mentek

Közben a norvég rendőrség szombat éjjel is folytatta a kutatást Utøya szigetén a baloldali Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári táborában a mészárlás esetleges további áldozatai után. Sokan a vízbe menekültek, ezért a hatóságok egy mini tengeralattjárót is bevetettek a kutatásban.

Szemtanúk beszámolói szerint a férfi ámokfutása közel egy órán át tartott a szigeten, ahol legalább 85 emberrel végzett. A rendőrségnek 50 percébe telt, mire odaért a lövöldözés helyszínére, autóval mentek, mert a helikopter nem volt készenlétben, húsz perc alatt értek a tópartra, és további 20 percbe került, mire találtak csónakot, hogy elérjék a parttól néhány száz méterre lévő szigetet. A gyilkos nem tanúsított ellenállást, megadta magát a rendőrségnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport