Nem vették őrizetbe a merénylet lengyel gyanúsítottját

2011.07.25. 13:42 Módosítva: 2011.07.25. 14:51
Anders Behring Breivik azt írta, hogy a pokolgépek előállításához szükséges vegyi anyagokat egy ilyen termékeket interneten forgalmazó lengyel cégtől szerezte be.

A wroclawi ügyészség hétfőn cáfolta az egyik lengyel kereskedelmi rádió jelentését, amely szerint bűnrészesség vádjával őrizetbe vettek egy wroclawi férfit, akitől az oslói robbantásos merényletet elkövető norvég terrorista vegyi anyagokat rendelt.

Az RMF FM kereskedelmi csatorna korábbi híre szerint a wroclawi férfi egy interneten vegyi anyagokkal kereskedő céget vezet, és az oslói merénylő tőle rendelt először a pokolgépek elkészítéséhez szükséges anyagokat.

A lengyel országos rendőrkapitányság szóvivője előzőleg azt közölte, hogy a lengyel hatóságok a norvég rendőrség kérésére megvizsgálták ezt a "lengyel szálat", de a nyomozás érdekeire hivatkozva ennél többet nem árult el.

A lengyel média ezt megelőzően jelentette, hogy a Központi Nyomozó Hivatal (CBS) és a Belbiztonsági Ügynökség (ABW) a norvégrendőrség kérésére kivizsgálta a norvég terrorista interneten közzétett manifesztumának lengyel szálát.

Anders Behring Breivik azt írta, hogy a pokolgépek előállításához szükséges vegyi anyagokat először egy ilyen termékeket interneten forgalmazó lengyel cégtől szerezte be. Ennek alapján került sor a cégvezető őrizetbe vételére.

Vizsgálják a cseh szálat is

A cseh rendőrség kész megvizsgálni annak a hírnek a valóságtartalmát, hogy a norvégiai kettős merénylet tettese tavaly Prágában járt, ahol fegyvert akart szerezni.

A Norvégiából érkező jelentések még viszonylag frissek, de ha hivatalos felkérést kapunk Oslóból, megvizsgáljuk és elemezzük őket - mondta vasárnap a rendőrség szóvivője.

Anders Behring Breivik éveken át írt, 1500 oldalas, az internetre föltett kiáltványában van szó arról, hogy 2010. augusztus végén Prágában járt, mert úgy tudta többek között a BBC brit közszolgálati rádió ás tv-adó honlapjáról, hogy a cseh főváros "Európa legveszélyesebb városai közé tartozik, ahol nagy számban vannak kegyetlen bűnözők". Ötnapos tartózkodása alatt Breivik taxisofőrökkel és prostituáltakkal próbálkozott, hogy rajtuk keresztül fegyverkereskedőkhöz jusson el, de ez nem sikerült neki.

"Akikkel találkoztam, mind idegesek lettek, és azt hitték, hogy rendőr vagyok, hogy teljesen hülye vagyok" - írta, hozzátéve, hogy a város egyáltalán nem veszélyes, és nagyobb biztonságban érezte magát ott, mint Oslóban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport