no

Kilenc halott egy moszkvai hajóbalesetben

2011.07.31. 08:31 Módosítva: 2011.07.31. 16:13
Kiemelték a Moszkva folyóból az orosz fővárosban az éjszaka uszálynak ütközött és elsüllyedt sétahajót kora délutánra: a balesetben a rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint kilenc ember vesztette életét.

A nyomozás eddigi adatai szerint tizenhat ember volt a hajón a baleset pillanatában: közülük egynek sikerült kiúsznia a partra, hatot kimentettek.

Megállapították, hogy a hajó tulajdonosát többször is felelősségre vonták a biztonsági előírások különféle megsértései miatt, legutóbb azért, mert a megengedettnél több utast szállított. A hajón összesen tizenketten tartózkodhattak volna, de ezúttal is tizenhat ember volt rajta, ezért a baleset egyik lehetséges okának a túlterhelést tekintik. A többi lehetséges ok a két hajó valamelyikének meghibásodása, vagy emberi gondatlanság.

Egyelőre nem ismert, hogy a tulajdonos vezette-e a hajót.

Az sem világos, hogy voltak-e az utasok között külföldiek: a megmenekültek utasok közül Vlagyimir Markin, a nyomozati bizottság szóvivője szerint az egyik török állampolgárnak, a másik az amerikai nagykövetség munkatársának mondja magát.

A Lasztocska nevű kis sétahajón egyébként a Men's Health című magazin oroszországi szerkesztőségének munkatársai ünnepeltek. A kimentett utasok elmondták, hogy a hajónak különféle műszaki problémái voltak.

A Csukcsföldön bejegyzett, de a műszaki vizsgán az orosz fővárosban átesett hajó a Moszkva folyón tett kirándulást, és a katasztrófa a Luzsnyiki rakpartnál, a Moszkvai Állami Egyetem Veréb-hegyen álló híres épülete alatt, a Luzsnyiki stadion közelében történt.

A folyónak ez a része nagyon rosszul megvilágított. A kapitány feltehetően nem, vagy csak későn vette észre a sötétben a kikötőben veszteglő uszályt. Az ütközés következtében a sétahajó elsüllyedt a három méter mély vízben.

Oroszországban legutóbb három héttel ezelőtt történt súlyos hajóbaleset. A Kujbisevi víztározón július 10-én elsüllyedt egy kirándulóhajó, s a balesetben 122 ember vesztette életét, és mindössze hetvenkilencen menekültek meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport