Meghalt egy Croydonban meglőtt férfi

2011.08.09. 12:49 Módosítva: 2011.08.09. 16:15

A hétfő éjjeli zavargásokban Croydon városrészben egy autóban lőtt sebbel megtalált 26 éves férfi meghalt a kórházban, jelentette be a Scotland Yard. Ezzel a három éjszaka óta tartó zavargások már halálos áldozatot is követeltek.

David Cameron brit miniszterelnök a kedd délelőtt összehívott válságértekezlet után színtiszta bűnözésnek nevezte a három éjszaka óta tartó zavargásokat, amellyel szembe kell szállni és le kell győzni, írja a BBC.

David Cameron bejelentése a Downing Street előtt
David Cameron bejelentése a Downing Street előtt

"Ha elég idősek vagytok, hogy elkövessétek ezeket a bűncselekményeket, akkor elég idősek vagytok ahhoz is, hogy szembenézzetek a büntetéssel" - mondta. Hozzátette, hogy a zavargó fiatalok nemcsak a körülöttük élők, hanem a saját életüket is tönkreteszik.

Cameron két konkrét intézkedést jelentett be: kedd estére jelentősen megnövelik a rendőrök létszámát, tizenhatezren lesznek az utcákon, emellett csütörtökön egy napra összehívják a parlament rendkívüli ülését, amelyen a zavargásokkal foglalkoznak majd. A Munkáspárt vizsgálóbizottságot követel, szerintük egy néhány órás parlamenti ülés nem oldja meg a problémákat.

Az éjjel leégett Reeves bútoráruház
Az éjjel leégett Reeves bútoráruház

Az ország minden részéből rendeltek be rendőröket Londonba, mondta Tim Godwin, a Scotland Yard megbízott vezetője a Kobra válságértekezlet után. A hadsereg bevetését ugyanakkor nem tervezik, feltehetően vízágyút sem használnak majd, gumilövedéket ugyanakkor bevethetnek a rendőrök.

Megmutatták térfigyelő kamerák felvételeit, amelyeken több feltételezett fosztogatót is látni lehetett. A rendőrség figyelmeztetett mindenkit, hogy a felvételek alapján vád alá helyezhetik a bűncselekmények elkövetőit.

A zavargások Tottenhamben kezdődtek szombat este egy 29 éves helyi férfi halála miatt, akit rendőrök lőttek le. Azóta azonban már a zavargásoknak nem sok köze van a férfi halálához. 525 embert vettek őrizetbe az elmúlt három napban Londonban, közülük száznál is több ellen vádat emeltek. Birminghamben összesen 138 embert vettek őrizetbe.

Tim Godwin megbízott londoni rendőrfőkapitány
Tim Godwin megbízott londoni rendőrfőkapitány

Hétfőn az utcai harcok már fényes nappal elkezdődtek London Hackney negyedében, több száz fiatal tört be kirakatokat, rongált meg buszokat és támadt rá a rendőrökre üvegekkel és minden mással, amit a kezükbe került.

Később London számos más negyedére - Croydonba, Peckhambe, Lewishambe, Claphambe és Ealingbe - is átterjedtek a zavargások, estére pedig már Birminghamban és Liverpoolban is hasonló jelenetek játszódtak le.

A Roszija 24 orosz tévéadó már arról számolt be, hogy London egyes részei csatatérre emlékeztettek, ráadásul oroszlánokat és tigriseket engedtek szabadon az állatkertből. Ezt az állatkert sajtóosztálya cáfolta.

A Külügyminisztérium óvatosságra int

Az érintett londoni városrészek nem a belvárosban találhatóak, ezek a turisták által általában nem látogatott negyedek. Mindezzel együtt a Külügyminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban és más nagyvárosokban, így Birminghamben, Liverpoolban, Bristolban és Nottinghamben az elmúlt napokban kirobbant és egyre kiterjedtebbé váló utcai zavargások, fosztogatások fokozott mértékű biztonsági kockázatot jelentenek, írják közleményükben.


Nézze mega londoni zavargások térképét nagyobban

A felsorolt városok közbiztonsági helyzetének további romlása, a közrend alakulásának egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt az ide utazó vagy itt tartózkodó magyar állampolgárokat fokozott elővigyázatosságra és a kellő óvatosság betartására hívjuk fel. Javasoljuk, hogy tartsák távol magukat a tömegmegmozdulásoktól, és az alább felsorolt városrészeket lehetőleg ne látogassák, különös tekintettel az éjszakai órákra: Észak-London: Dalson, Hackney, Tottenham, Chingford Mount, Wood Green, Ponders End, Camden, Enfield, Islington, Walthamstow, Dél- Dél-Kelet-London: Brixton, Croydon, Clapham, Lewisham, Bromley.