Tripoli 95 százaléka a felkelőké

2011.08.22. 06:22 Módosítva: 2011.08.22. 08:40
Kormányellenes lázadók vonultak be Tripoliba vasárnap éjszaka és szinte az egész fővárost ellenőrzésük alá vonták, miután Moammer el-Kadhafi líbiai vezető biztonsági erői összeomlottak. Kadhafi két fiát őrizetbe vették, az utcán tömegek eufórikus hangulatban ünnepelték a négy évtizede hatalmon lévő vezető bukásának rohamos közeledtét. Egyelőre nem tudni, hol van Kadhafi.

Líbia fővárosa ünnepléstől volt hangos vasárnap éjszaka. Több ezren ünnepelték az utcán, hogy a lázadó erők elérték Tripolit, és egészen a központi térig, a Zöld térig jutottak. Ha pedig már ott voltak, szimbolikus gesztusként azonnal át is nevezték azt, pontosabban visszakapta eredeti nevét, a Mártírok terét. Az emberek a lázadók vörös-fekete-zöld zászlaját lengették, táncoltak, Allahot éltették és a levegőbe lövöldöztek. Az északkelet-líbiai Bengáziban, a felkelők központjában szintén tízezrek ünnepelték kitörő örömmel az utcán Kadhafi hatalmának bukását.

Ünneplés után óvatosság

Hajnalra az ünneplés véget ért, helyszíni jelentések szerint a lázadók visszahúzódtak a térről, és egyelőre inkábbvédekező pozíciót vettek fel, attól tartottak ugyanis, hogy Kadhafi megmaradt erői rájuk támadnak.

A város 95 százalékát ugyan mostanra a lázadók uralják az al-Dzsazíra szerint, de az elnöki palota még mindig nem esett el, és tartanak attól is, hogya Kadhafi-párti erőknek maradtak még gócpontjai. Kadhafi éjjel szokásos drámai tévébeszédében - ki tudja, hány ilyet látunk még - mindenkit a főváros védelmére buzdított, és felszólított "minden törzset" hogy jöjjenek Tripoliba. Bár a háború még nem ért biztosan véget, soha ilyen erőtlennek nem tűnt a 42 éves uralkodásának végéhez közeledő Kadhafi.

Azt nem tudni, ő maga hol van, két fia azonban már a felkelők őrizetében van: Szeif al-Iszlám Kadhafit elfogták, Mohammed el-Kadhafi pedig megadta magát, s házi őrizetbe helyezték.

Nem volt ellenállás

A lázadók vasárnap nyugat felől értek be Tripoliba anélkül, hogy ellenállásba ütköztek volna. A felkelőket örömmel fogadta és megéljenezte a lakosság. Az utcákon zeneszó hallatszott, az emberek az út szélén, eufórikus hangulatban figyelték a hosszú konvoj bevonulását.

A felkelők nyilvánvaló sikere ellenére Mahmúd Dzsibril, a lázadókat irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) végrehajtó testületének (kormányának) vezetője figyelmeztetett: maradtak még olyan gócpontok Tripoliban és környékén, ahol Kadhafi hívei ellenállnak. Dzsibril óvatosságra intette a felkelőket, hangsúlyozva, a harc még nem ért véget, de néhány órán belül teljessé válhat a győzelmük. Arra is felszólította társait, hogy ne álljanak bosszút sérelmeikért, ne fosztogassanak, ne bántsák a külföldieket, bánjanak emberségesen a foglyokkal, kíméljék meg az életüket, "még Kadhafi hozzátartozóinak, gyermekeinek, családjának" az életét is.

A felkelők a Tripoliba történő bevonulás előtt, a fővárostól nyugatra fekvő "a 27-es kilométerkőnél" elfoglaltak egy laktanyát, ahol sok fegyvert és lőszert zsákmányoltak. A szombaton elfoglalt Závija városa, azaz nyugat felől ez volt számukra a legfontosabb akadály a Tripoliba vezető úton. A lakta elfoglalása után néhány órával megadta magát a lázadóknak a Kadhafi biztonságáért felelős elnöki gárda.

Innen nincs visszatérés

Barack Obama amerikai elnök a líbiai fejleményekre közleményben reagálva úgy vélekedett, hogy Kadhafi rendszere elérte azt a pontot, ahonnan nincs visszatérés, a zsarnoknak távoznia kell a hatalomból, hogy elkerüljék a vérfürdőt. Obama egyúttal felszólította a felkelőket, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat, őrizzék meg az államhatalmi szerveket és lépjenek előre a demokrácia (megteremtése) felé.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár békés és azonnali líbiai hatalmi átmenetre szólított fel, s jelezte, a szövetség kész együttműködni a lázadókkal e célok elérése érdekében. Előzőleg egy NATO-szóvivő közölte, a szövetség továbbra is élni kíván az ENSZ-től a líbiai polgári lakosság megvédésére kapott felhatalmazással.

Még nincs vége

A lázadók hosszú ideig lassan haladó előrenyomulása múlt héten gyorsult fel drámaian, akkor már látni lehetett, hogy közel az utolsó összecsapás. Kadhafi most már egyre biztosabbnak látszó bukásása azonban, bár nyilvánvalóan eufórikus lesz a líbiaiak számára, közel sem garantálja, hogy Líbiában eljön a béke - erről bővebben itt olvashat.