Vilmos
21 °C
36 °C

New Yorkot is elérte az Irén hurrikán

Index, MTI
2011.08.28. 07:54 Módosítva: 2011-08-28 18:10:27
Már legalább 11 halottja van az USA keleti partvidékére lecsapó, Irén nevű hurrikánnak. A reptereket lezárták, leállt a tömegközlekedés, egymillió embert telepítettek ki, és 3 millióan maradtak áram nélkül. A vihar 21 órán át fog tombolni a kísértetvárossá változó New Yorkban.

Az Irene hurrikán 80 km/órás széllel és szakadó esővel csapott le vasárnap reggel New Yorkra. Az Egyesült Államok legnagyobb városában és pénzügyi központjában leállt a tömegközlekedés, lezárták a repülőteret és a kikötőt, sok helyen áramszünet van.

A vihar azonban úgy tűnik szelídült, mire New Yorkba ért, és nem fogja elérni az óránként 135 kilométer per órás sebességet, ahogy várták. A CNN jelentése szerint megáradt a Houdson és az East River, így Brooklynban és Manhattanben is víz alá került néhány utca.

A polgármester a hurrikánra készülve már pénteken elrendelte a város alacsonyan fekvő területeinek kiürítését. Az országos hurrikánközpont jelentette, hogy az Irene középpontja reggel nyolc órakor 315 kilométerrel délnyugatra volt New Yorktól, és hogy a tenger vízszintje gyorsan emelkedik. A hurrikán az előrejelzések szerint 21 órán át fog tombolni a városban.

Eddig tizenegyen haltak meg és több mint 3 millióan maradtak áram nélkül a keleti parton, aminek a helyreállítása több napba telhet. A BBC azt is megírta, hogy a New Yorktól délre fekvő Maryland államban leállították az atomreaktorokat.

hurrikan

A Irén a Karib-tenger vidékén hármas, majd négyes minősítést kapott (minél nagyobb a szám, annál erősebb a vihar), de mire elhagyta Észak-Karolina partvidékét, már csak kettes, Virginián áthaladva egyes kategóriába sorolták. Tegnap 35 km/órás erejű szélről számoltak be az amerikai hírtelevíziók, és figyelmeztetnek, hogy a vihar középpontjától számított 140 km-es sugarú körben lehet számítani a pusztítására.

Tilos inni

A  hurrikán helyi idő szerint szombat estére elérte Észak-Karolinát, Maryland és Delaware állam területét, majd tovább örvénylett New York, valamint New England nagyvárosai felé. A viharok miatt mintegy 2400 repülőjáratot töröltek, és vasárnap elmarad Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is.

A vihar útjába eső államok többségében már pénteken betiltották a szeszes italok forgalmazását, és a nagyvárosokban, Philadelphiában, New Yorkban, Washingtonban már szombaton leállt a tömegközlekedés.

New Yorkban az alacsonyabban fekvő városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 370 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés. A város történetében először elrendelték a New York-i földalatti bezárását is. Hurrikánveszélyre figyelmeztető előrejelzést utoljára húsz éve adtak ki a keleti parti nagyvárosban.

35 milliárdos kár

A keleti parton, amelynek 65 millió lakosát érinti kisebb-nagyobb mértékben a hurrikán, több mint kétmillió embert költöztettek ki. A partvidéket több millió vakációzónak is el kellett hagynia.

Összesen 9 szövetségi államban hirdették ki a szükségállapotot. A vihar körzetében menedék-központokat alakítottak ki, de Észak-Karolinában egy ilyenből is ki kellett menteni 75 embert, mert a szél leszakította az épület tetejét. A hatalmas viharzóna útjában található olajfinomítókat leállították, vagy csökkentett üzemmódra állították át.

A figyelmeztetés péntektől érvényes végig a keleti parton; Észak-Karolinától egészen északon, a kanadai határnál fekvő Massachusetts államig. Ez a világ egyik legsűrűbben lakott övezete, nagyjából 65 millióan élnek itt. A boltok pénteken tele voltak, az emberek igyekeztek élelmiszert, vizet felhalmozni, sokan vettek zseblámpákat, generátorokat. A Nemzeti Gárda eddig 3000 katonával segíti az előkészületeket. A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.

Nyugodt magyarok Amerikában

"Megjött az intenzív trópusi eső, szél még nincs, a levegő nagyon párás. Az utcák csendesek, kevés az autó, a szupermarketek nyitva, nem is zarnak be, amíg az emberek meg tudják közelíteni őket, de a tegnapi bevásarlási hiszitnek vége - írta ma reggel az Indexnek Gyula a New Jersey-i, Roselle-ből. - Az embereket időben, a hét közepétől figyelmeztették a közelgő veszélyre, és a krízis kezelésére kijelölt politikusok, az elnök és Bloomberg polgármester sem maszatolnak, nem igét hirdetnek, hanem gyakorlatiasak és mindenki számára használható "dos and donts"-okat adnak folyamatosan, használati útmutatóként. Mindenki nyugodt, facebook-on, sms-ben, telefenon adunk helyzetjelentést egymásnak. Mi evakuált New York-iakkal vagyunk, egyelőre egy kellemes baráti hétvégére, és nem katasztrófa túlélésre hasonlító hangulatban."

"Az imént voltunk kint az utcán és nálunk nem vészes a vihar - írja Erik Brooklynból - Azt leszámítva, hogy folyamatosan zuhog az eső és fúj a szél, semmi extra nem történt eddig. Ja mégis: a szállodai szobánk beázik, lassan csónakázni lehet a padlón. Ha minden jól megy, kapunk egy új, száraz szobát."

Ön is látta, átélte?

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!

Csodás Török Riviéra

Akár féláron utazhat idén Törökország fantasztikus tengerpartjaira.