Beszámíthatatlan a magyar munkást lelövő amerikai katona

2011.10.01. 22:43 Módosítva: 2011.10.02. 00:33

Beszámíthatatlansága miatt nem találta bűnösnek a hadbíróság azt az amerikai katonát, aki Irakban 2009-ben lelőtt egy magyart szanitermunkást - értesítette szombaton a tárgyalás helyszínéül szolgáló texasi Fort Hood katonai bázis sajtószolgálata az MTI-t.

A bíróság elrendelte, hogy Carl T. Stovall tizedest, aki az iraki Camp Tajiban lelőtte az általa terroristának képzelt Bogdán Tibort, az úgynevezett tárgyalás utáni meghallgatásig - november 10-ig - vessék alá további pszichológiai és pszichiátriai vizsgálatnak. Stovallról az amerikai hadsereg elmeszakértői azt állapították meg, hogy paranoiás tudathasadásban szenved.

Az öt napig tartó tárgyalás során kiderült, hogy a katonatársai is féltek a dühkitörésekre hajlamos Stovalltól, aki viszont attól rettegett, hogy azok meg fogják gyilkolni őt. A környezetében azt fontolgatták, hogy elveszik tőle az éles lőszert, vagy kiveszik fegyveréből az ütőszeget. Egyik felettese a katonai pszichiátriára is elvitte és az egység parancsnokságán jelezte, hogy a tizedesnél nincs minden rendben, de Stovallt ennek ellenére is kivezényelték Irakba.

Stovall, aki már harmadik alkalommal szolgált a közép-keleti országban, 2009. március 26-án lőtte fejbe az amerikai bázison földmunkát végző Bogdán Tibort. A gyilkosság után, a helyszínről elmenekülve, több helikopterre is fel akart szállni, és az egyikre azután kapaszkodott fel, hogy az már elemelkedett a talajról.

A tizedes kihallgatóinak több verzióval is előállt a történtekről. Állította az is, hogy véletlenül tüzelt, mint ahogy azt, hogy az incidens előtt felkereste őt egy "kis ember", aki a légierő alezredesévé léptette elő, és ő azért végzett a magyar férfival, akinek az oldalán "valamit" látott, mert terroristának nézte, és bizonyítani akarta, hogy méltó az új rendfokozatára. Stovall azt állította, hogy azért akart helikopterre szállni, hogy a Pentgonba menjen.

David M. Benedek ezredes, törvényszéki elmeorvos, aki vizsgálatok sorozatát végezte el Stovallon, elmondta, hogy praxisában a tizedes az első paranoiás tudathasadásos katona, aki szerinte nem felelős a tettéért.  A tárgyaláson a vád és a védelem szakérői között vita bontakozott ki arról, hogy vajon Stovall nem az enyhébb ítélet reményében manipulálta-e a vallomásait. Arról is eltértek a vélemények, hogy vajon a katona akkor is beszámíthatatlan volt, amikor az emberölést elkövette.

Benedek doktor azt mondta: a vádlott nem képes ilyen kifinomult félrevezetésre, és tettének elkövetésekor "nagyon beteg" volt, mint ahogy most is az. A pszichiáter szerint a tizedesnél gyerekkorában figyelemhiányos rendellenesség mutatkozott, később krónikus kábítószerezővé vált és tizenéves korában egy autóbaleset következtében súlyos agysérülést szenvedett.

A tárgyaláson elhangzott, hogy ha Carl Stovall idejében megkapta volna a megfelelő elmeszakértői segítséget, Bogdán Tibor még mindig élhetne.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport